Hopp til innhold

Thor: Ragnarok

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Thor: Ragnarok
Generell informasjon
SjangerEventyr/action/fantasy/drama
Utgivelsesår27. oktober 2017 (Norge)
Prod.landUSA
Lengde130 min.
SpråkEngelsk
Bak kamera
RegiTaika Waititi
ProdusentKevin Feige
ManusforfatterCraig Kyle, Christopher Yost
MusikkMark Mothersbaugh
SjeffotografJavier Aguirresarobe
KlippJoel Negron
Zene Baker
Foran kamera
MedvirkendeChris Hemsworth
Tom Hiddleston
Mark Ruffalo
Annen informasjon
Budsjett$180 millioner
Totalomsetning$854 millioner
Prod.selskapMarvel Studios
Marvel Entertainment (utgiver)
Eksterne lenker
Offisielt nettsted

Thor: Ragnarok er en amerikansk actioneventyr fra 2017, regissert av Taika Waititi, med Chris Hemsworth, Tom Hiddleston, Cate Blanchett og Mark Ruffalo i hovedrollene.

Filmen er den tredje i rekken av Thor-filmer, og en oppfølger til Thor: The Dark World fra 2013.

Den hadde kino-premiere 27. oktober 2017 i Norge, og 3. november i USA..

Handlingsreferat[rediger | rediger kilde]

Historien begynner med at Thor sitter fengslet av ild-demonen Surtur, som avslører at Thors far Odin ikke lenger befinner seg i Åsgard. Han forklarer at hele riket hans snart kommer til å bli ødelagt på grunn av profetien Ragnarok, når Surtur skal forene sin krone med den evige flammen som brenner i Odins hvelv. Men Thor frigjør seg selv, beseirer Surtur og tar kronen hans - i den tro at dette er nok til å forhindre Ragnarök. Thor vender tilbake til Åsgard. Der oppdager han snart at Heimdall er borte, og at Thors fremmedgjorte bror Loke nå poserer som Odin. Etter å ha avslørt at Loke ikke er den virkelige Odin, tvinger Thor ham til å hjelpe til med å finne igjen faren deres. De finner snart igjen Odin i Norge.

Odin forklarer at han er døende, Ragnarök er fremdeles nært forestående til tross for Thors forsøk på å forhindre dette, og Odins bortgang kommer til å frigjøre hans førstefødte barn Hela fra et fengsel hun ble beseglet i for veldig lenge siden. Hela var den tidligere lederen for Åsgards hærer, og erobret de ni rikene sammen med Odin. Men han fengslet henne, og skrev henne ut av historien etter å ha blitt redd at hun var blitt alt for ambisiøs og mektig. Etter at Odin dør, dukker Hela opp og ødelegger Thors hammer Mjølner. Hun forfølger de to, og de prøver å flykte gjennom Bifrost - men dette tvinger dem ut i verdensrommet. Når hun ankommer Åsgard, beseirer Hela snart de soldatene som forsøker å stoppe henne. Hun gjenoppstår deretter de eldgamle døde som en gang haadde kjempet sammen med henne - inkludert hennes gigantiske Fenrisulven. Hun utnevner også Skurge som hennes bøddel.

Hela planlegger å bruke Bifröst for å utvide Åsgards imperium. Men Heimdall sniker seg inn, tar sverdet som kontrollerer Bifrosten, og begynner å skjule andre innbyggere i Asgard. Thor krasjlander på Sakaar, en søppel-planet omgitt av ormehull. En slave-handler selger Thor som en gladiator til Sakaars hersker, stormesteren, som Loke allerede har blitt kjent med. Thor blir tvunget til å konkurrere i stormesterens konkurranse, overfor sin tidligere venn Hulken. Thor får snart overtaket, men stormesteren saboterer kampen deres for å sikre at Hulken vinner. Fremdeles slavebundet etter kampen forsøker Thor å overbevise Hulken om å hjelpe ham med å redde Åsgard. Thor klarer etter hvert å stikke av fra palasset, og finner Quinjet som brakte Hulken til Sakaar. Hulken følger etter Thor til Quinjet, hvor et opptak av Natasha Romanoff får ham til å forvandle seg tilbake til Bruce Banner for første gang etter at han kom til Sokovia.

Loke er ikke villig til å bli etterlatt når de andre reiser sin vei, og gir dem muligheten til å stjele et av stormesterens romskip. De frigjør deretter de andre gladiatorene som, oppildnet av to romvesener kalt Korg og Miek, iscenesetter en revolusjon i Sokovia. Loke prøver igjen å forråde broren sin, men Thor forutser dette. Han blir derfor etterlatt, og blir snart oppdaget av Korg, Miek og de andre gladiatorene snart finner ham. Thor, Bruce Banner og de andre rømmer gjennom et ormehull til Åsgard, hvor Helas styrker angriper Heimdall og de gjenværende innbyggerne i jakten på sverdet som kan kontrollere Bifröst. Bruce Banner forvandles til Hulken igjen og beseirer Fenrisulven. Loke og gladiatorene dukker også opp for å hjelpe til med å redde innbyggerne, og en angrende Skurge ofrer seg for å muliggjøre deres flukt. Thor mister det høyre øyet, og får deretter en hallusinasjon av Odin som hjelper ham å innse at bare Ragnarök kan stoppe Hela.

Medvirkende[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]