Thomas Nilsen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Thomas Nilsen
Født29. august 1968 (51 år)
Mo i Rana
Utdannet ved NTNU
Beskjeftigelse Redaktør
Nasjonalitet Norge

Thomas Nilsen (født 29. august 1968) i Mo i Rana er redaktør for nettidsskriftet The Independent Barents Observer [1]. Nilsen har markert seg som en frittalende journalist og redaktør om forholdet mellom norske og russiske myndigheter, og har ved flere anledninger foranledighet kritikk fra russisk etterretning og russiske myndigheter. Nilsen ble nektet innreise til Russland i mars[2][3] 2017, og er nå formelt uønsket i landet i fem år[4]. Nilsen er dermed den første norske journalisten som er ført opp på russiske myndigheters sanksjonsliste, etter at Norge sluttet seg til EUs sanksjoner mot Russland i 2014.

Nilsen har tidligere vært redaktør[5] og informasjonsleder for Barentssekretariatet i perioden 2003–2009. Fra 2009 til 2015 var han redaktør for Barentssekretariatets nyhetstjeneste BarentsObserver. Før 2003 arbeidet Nilsen tilsammen 12 år i Miljøstiftelsen Bellona.

Nilsen har sin utdanning fra Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU).

BarentsObserver-saken[rediger | rediger kilde]

Thomas Nilsen ble 28. september 2015 avskjediget som redaktør for daværende BarentsObserver av styreleder Stig Olsen i Barentssekretariatet. Begrunnelsen ble oppgitt å være illojalitet mot arbeidsgiver og for å ha skjøttet stillingen sin som redaktør dårlig.[6] Oppsigelsen kom etter lengre tids uenighet mellom redaktør Nilsen, BarentsObserver-redaksjonen og styret for Barentssekretariatet om redaksjonens rolle og status i forhold til Redaktørplakaten og framtidig organisering av tidsskriftet.

Konflikten mellom Nilsen og styret startet for alvor da han i 2014 skrev en svært kritisk kommentar om Vladimir Putins Russland[7] og hvordan dette påvirket Barentssamarbeidet. Russiske myndigheter reagerte sterkt på kommentaren.[8] Dette førte til en intern utredning og debatt i Barentssekretariatet og BarentsObserver om å underlegge tidsskriftet Redaktørplakaten.

Styret og representantskapet i Barentssekretariatet besluttet 29. september 2015 at BarentsObserver bør redigeres og redaksjonelt organiseres i tråd med prinsippene i redaktørplakaten.[9]

Thomas Nilsen varslet søksmål mot Barentssekretariatet og ble bistått av Norsk Journalistlag.[10]

Oppsigelsessaken vakte stor oppmerksomhet i norsk presse og i russiske pressemiljøer. Det medførte at den russiske bloggeren Aleksandr Serebrjanikov, kjent som «Blogger 51»[11], har demonstrert mot oppsigelsen.[12] Utenriksdepartementet i Norge har tidligere uttrykket støtte til at BarentsObserver redigeres etter redaktørplakaten.[13]

Nilsen etablerte den nye The Independent Barents Observer[14] høsten 2015, sammen med journalister fra daværende Barentssekretariatet. Opprinnelige BarentsObserver i Barentssekretariatets regi, er nedlagt.

Referanser[rediger | rediger kilde]