Thomas Nilsen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Thomas Nilsen
Født29. aug. 1968Rediger på Wikidata (55 år)
Mo i Rana
BeskjeftigelseRedaktør Rediger på Wikidata
Utdannet vedNTNU
NasjonalitetNorge

Thomas Nilsen (født 29. august 1968) i Mo i Rana er redaktør for nettidsskriftet The Independent Barents Observer [1].

Nilsen har markert seg som en frittalende journalist og redaktør om forholdet mellom norske og russiske myndigheter. Nilsen ble nektet innreise til Russland i mars 2017[2][3], og ble erklært uønsket i landet i fem år.[4] Nilsen er den første norske journalisten som er ført opp på russiske myndigheters sanksjonsliste, etter at Norge sluttet seg til EUs sanksjoner mot Russland i 2014.

Nilsen har tidligere vært redaktør og informasjonsleder for Barentssekretariatet i perioden 2003–2009. Fra 2009 til 2015 var han redaktør for Barentssekretariatets nyhetstjeneste BarentsObserver. Før 2003 arbeidet Nilsen 12 år i Miljøstiftelsen Bellona. Nilsen har sin utdanning fra Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU).[trenger referanse]

BarentsObserver-saken[rediger | rediger kilde]

Thomas Nilsen ble 28. september 2015 avskjediget som redaktør for daværende BarentsObserver[5] av styreleder Stig Olsen i Barentssekretariatet. Begrunnelsen ble oppgitt å være illojalitet mot arbeidsgiver og for å ha skjøttet stillingen sin som redaktør dårlig.[6] Oppsigelsen kom etter lengre tids uenighet mellom redaktør Nilsen, BarentsObserver-redaksjonen og styret for Barentssekretariatet om redaksjonens rolle og status i forhold til Redaktørplakaten og framtidig organisering av tidsskriftet.

Konflikten mellom Nilsen og styret startet for alvor da han i 2014 skrev en svært kritisk kommentar om Vladimir Putins Russland[7] og hvordan dette påvirket Barentssamarbeidet. Russiske myndigheter reagerte sterkt på kommentaren.[8] Dette førte til en intern utredning og debatt i Barentssekretariatet og BarentsObserver om å underlegge tidsskriftet Redaktørplakaten.

Styret og representantskapet i Barentssekretariatet besluttet 29. september 2015 at BarentsObserver bør redigeres og redaksjonelt organiseres i tråd med prinsippene i redaktørplakaten.[9]

Thomas Nilsen varslet søksmål mot Barentssekretariatet og ble bistått av Norsk Journalistlag.[10]

Oppsigelsessaken vakte stor oppmerksomhet i norsk presse.[11][12][13]

Nilsen etablerte den nye The Independent Barents Observer[14] høsten 2015, sammen med journalister fra daværende Barentssekretariatet.

Opprinnelige BarentsObserver i Barentssekretariatets regi, er nedlagt.

Referanser[rediger | rediger kilde]