Barentssekretariatet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk

Barentssekretariatet er et interkommunalt selskap eid av Nordland, Troms og Finnmark fylkeskommuner. Barentssekretariatets primæroppgave er å støtte norsk-russiske samarbeidsprosjekter i norsk og russisk del av Barentsregionen. Det er Utenriksdepartementet som hvert år bevilger rundt 35 millioner kroner til Barentssekretariatet. Noe av pengene går til drift av sekretariatet, mens de resterende midlene (rundt 30 millioner) brukes til prosjektfinansiering. Siden 1993 har Barentssekretariatet vært med og finansiert av over 3 000 norsk-russiske samarbeidsprosjekter. Barentssekretariatet er også et kompetansesenter på norsk – russisk samarbeid og bistår både offentlige og private aktører med hjelp innenfor relaterte tema.

Sekretariatet ble opprettet i oktober 1993, for å fungere som sekretariat for Norges periode som formannskap i Barentsregionen (1993–1995). Sekretariatet fortsatte driften som et prosjekt under Utenriksdepartementet, inntil det i 1999 ble det overtatt av de tre nordligste fylkeskommenene. Barentssekretariatets hovedkontor ligger i Kirkenes. I tillegg har sekretariatet kontor i Murmansk, Arkhangelsk og Naryan Mar. Sekretariatsleder er Pia Svensgaard som overtok denne stillingen 1. november 2014.[1] Barentssekretariatets styreleder er Stig Olsen fra Nordland fylkeskommune.

BarentsObserver.Com[rediger | rediger kilde]

BarentsObserver.com er en åpen internettbasert nyhetstjeneste som daglig oppdateres med nyheter om og fra Barentsregionen. BarentsObserver ble etablert under navnet Barentsnews.net 1. oktober 2002. I september 2003 ble navnet endret til det nåværende. BarentsObserver drives av Barentssekretariatet og holder til i sekretariatets lokaler i Kirkenes og har en stab på fire medarbeidere. Nettstedet publiserer nyheter fra alle fire barentsland, Norge, Sverige, Finland og Russland og alle nyheter publiseres på engelsk og russisk. Nettstedet fokuserer på nordområdepolitikk, sikkerhet, næringsliv, olje og energi, samfunnsutvikling og grenseproblematikk. Totalt inneholder artikkelbasen til nettstedet rundt 13 000 ulike artikler.

I april 2010 ble BarentsObserver.com det første norske nyhetsnettstedet som ble registrert i den russiske søkemotoren Yandex. «BarentsObserver listed on Yandex». BarentsObserver.com. 2010-04-166.  Dette har medført en ytterligere styrking av nyhetsnettstedets posisjon i Russland, som er nettsidens viktigste marked ved siden av Skandinavia.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Pia Svensgaard overtar i Barentssekretariatet», på sekretariatets nettsted 5. juni 2014; besøkt 12. juni 2014.