Barentssekretariatet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Barentssekretariatet
Barentssekretariatets hovedkontor i Kirkenes
Offisielt navnBarentssekretariatet IKS
Org.formInterkommunalt selskap
Org.nummer976 085 817
Etablert10. juni 2003
HovedkontorKirkenes
LandNorge
Nettsted Offisielt nettsted
Kart
Barentssekretariatet
65°N 44°Ø

Barentssekretariatet er et interkommunalt selskap eid av Nordland og Troms og Finnmark fylkes­kommuner. Barents­sekretariatets primær­oppgave har vært å støtte norsk-russiske samarbeids­prosjekter i norsk og russisk del av Barentsregionen.

Målet med arbeidet har vært å skape gjensidig forståelse på begge sider av grensen. Prosjektene Barentssekretariatet har finansiert, har lagt grunnlag for tillit, vennskap og økt livskvalitet i Barentsregionen. På denne måten har Barentssekretariatet vært et fredsprosjekt som bidrar til dialog, trygghet og avspenning i nord. Barents­sekretariatet er også et kompetansesenter på norsk-russisk samarbeid og bistår både offentlige og private aktører med hjelp innenfor relaterte tema.

Frem til 2023 har Utenriksdepartementet hvert år bevilget rundt 25 millioner kroner til Barents­sekretariatet som brukes til prosjekt­finansiering av norsk-russiske samarbeids­prosjekter. Siden 1993 har Barentssekretariatet vært med og finansiert av rundt 5000 norsk-russiske samarbeids­prosjekter. Barents­sekretariatet er også et kompetansesenter på norsk-russisk samarbeid og bistår både offentlige og private aktører med hjelp innenfor relaterte tema.

Sekretariatet ble opprettet i oktober 1993, for å fungere som sekretariat for Norges periode som formannskap i Barentsregionen (1993–1995). Sekretariatet fortsatte driften som et prosjekt under Utenriks­departementet, inntil det i 1999 ble det overtatt av de tre nordligste fylkes­kommunene som et inter­kommunalt selskap. Barentssekretariatets hovedkontor ligger i Kirkenes. Frem til november 2022 hadde sekretariatet også kontorer i de russiske i Murmansk, Arkhangelsk og Naryan Mar. Da besluttet selskapet å legge ned kontorene i Russland som følge av landets invasjon av Ukraina.[1]

Marit Egholm Jacobsen ble konstituert som daglig leder i Barentssekretariatet 1. mai 2023. Hun overtok da ledervervet fra Lars Georg Fordal som hadde vært ansatt i stillingen fra 1. september 2016.

Barentsnews/BarentsObserver[rediger | rediger kilde]

Utdypende artikkel: The Barents Observer

Nettstedet BarentsObserver ble først etablert som internettbasert nyhetstjeneste i oktober 2002 under navnet Barentsnews av journalist Atle Staalesen i Kirkenes. I september 2003 skiftet nettstedet navn til BarentsObserver. Fra 2005 til 2015 ble BarentsObserver drevet av Barentssekretariatet.[2] I oktober 2015 sluttet alle ansatte i BarentsObserver og startet det uavhengige nyhetsnettstedet The Barents Observer. BarentsObserver ble som en konsekvens nedlagt som nyhetsstjeneste.

BarentsObserver.com var en åpen internettbasert nyhetstjeneste med nyheter om og fra Barentsregionen. Nettstedet publiserte nyheter fra Norge, Sverige, Finland og Russland. Nyhetsnettstedet BarentsObserver ble ikke redigert ikke etter Redaktørplakaten.

Oppsigelsessaken 2015[rediger | rediger kilde]

Høsten 2015 valgte styret for Barentssekretariatet å avskjedige daværende redaktør Thomas Nilsen.[3] Konflikten mellom redaktør og eiere skyldtes lang tids uenighet og ordskifte om hvorvidt nettstedet skulle redigeres og organiseres i tråd med prinsippene i Redaktørplakaten. Nilsen etablerte deretter The Independent Barents Observer.

Konflikten og oppsigelsessaken fikk stor oppmerksomhet i norske medier[4] og reaksjoner fra de norske presseorganisasjonene[5] Norsk Redaktørforening og Norsk Journalistlag.[6]

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]