Thomas Keneally

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Thomas Keneally (født 7. oktober 1935 i Sydney, Australia) er en australsk forfatter og dramatiker. Han er best kjent for romanen Schindlers Ark, som ble tildelt Bookerprisen i 1982. Romanen var inspirert av innsatsen til Poldek Pfefferberg, som overlevde Holocaust. Boken ble filmatisert med regissør Steven Spielberg og Liam Neeson i hovedrollen som Oskar Schindler, under navnet Schindlers liste, og vant Oscar for beste film i 1993.

Keneally ble utdannet ved St Patricks College i Strathfield. Han jobbet som skolelærer i Sydney før han fikk suksess som forfatter. Keneally var foreleser ved University of New England mellom 1968 og 1970). Han har skrevet både film-manus, memoarer, sakprosa og non-fiction bøker. Keneally har også opptrådt i en håndfull filmer. Han hadde en liten rolle i The Chant of Jimmie Blacksmith (basert på hans egen roman) og hadde en rolle i The Devils playground fra 1976.

Keneally er en sterk talsmann for å innføre republikansk statsform i Australia, dvs. kutte alle bånd til det britiske monarkiet, og han publiserte en bok om dette emnet i 1993. Flere av hans republikanske essays og artikler kan lastes ned fra nettstedet til den australske republikanske bevegelsen.

Keneally er en ivrig tilhenger av rugby league. I mars 2009 ga Australias statsminister Kevin Rudd en signert kopi av Keneallys biografi til USAs president Barack Obama som en statlig gave. Tom Keneally Centre åpnet i august 2011, og brukes til boklanseringer, skrivekurs og opplesninger av nylig publiserte bøker.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]