Thomas Keneally

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Thomas Keneally
Thomas Keneally Festival Cine Sidney.jpg
Født7. oktober 1935[1][2][3][4] (84 år)
Sydney[5][6][7][8]
Utdannet ved St Patrick's College, Strathfield
Beskjeftigelse Skribent[9][10][11], dramatiker, romanforfatter, skuespiller[9][12][13][14], forfatter[15][16]
Nasjonalitet Australia
Medlem av Royal Society of Literature, American Academy of Arts and Sciences
Utmerkelser
7 oppføringer
Officer of the Order of Australia, Miles Franklin Literary Award (1967), Bookerprisen (1982), Helmerich Award (2007), Australian National Living Treasure, Miles Franklin Literary Award (1968), Fellow of the Royal Society of Literature

Thomas Keneally (født 7. oktober 1935 i Sydney, Australia) er en australsk forfatter og dramatiker. Han er best kjent for romanen Schindlers Ark, som ble tildelt Bookerprisen i 1982. Romanen var inspirert av innsatsen til Poldek Pfefferberg, som overlevde Holocaust. Boken ble filmatisert med regissør Steven Spielberg og Liam Neeson i hovedrollen som Oskar Schindler, under navnet Schindlers liste, og vant Oscar for beste film i 1993.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Thomas Keneally, som er katolikk av jødisk opphav, ble utdannet ved St Patricks College i Strathfield. Han begynte så på filosofiske og teologiske studier ved St Patrick's Seminary i Manly for å bli katolsk prest, men brøt av underveis - han ble diakonviet, men ombestemte seg før det kom til prestevielsen.

Forfatter[rediger | rediger kilde]

Han jobbet som skolelærer i Sydney før han fikk suksess som forfatter. Keneally var foreleser ved University of New England mellom 1968 og 1970). Han har skrevet både film-manus, memoarer, sakprosa og non-fiction bøker. Keneally har også opptrådt i en håndfull filmer. Han hadde en liten rolle i The Chant of Jimmie Blacksmith (basert på hans egen roman) og hadde en rolle i The Devils playground fra 1976.

Keneally er en sterk talsmann for å innføre republikansk statsform i Australia, det vil si å kutte alle bånd til det britiske monarkiet, og han publiserte en bok om dette emnet i 1993. Flere av hans republikanske essays og artikler kan lastes ned fra nettstedet til den australske republikanske bevegelsen.

Keneally er en ivrig tilhenger av rugby league. I mars 2009 ga Australias statsminister Kevin Rudd en signert kopi av Keneallys biografi til USAs president Barack Obama som en statlig gave. Tom Keneally Centre åpnet i august 2011, og brukes til boklanseringer, skrivekurs og opplesninger av nylig publiserte bøker.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]