Media Player Classic

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Media Player Classic er en kompakt og fri multimedieavspiller. Programmet ser ut som den eldre Windows Media Player 6.4, men har alle funksjoner som man kan forvente av en moderne multimedieavspiller.

Media Player Classic ble laget og blir nå oppdatert av en programmerer kalt Gabest. Gabest utviklet Media Player Classic opprinnelig uten å åpne kildekoden. Han ombestemte seg dog senere og ga ut kildekoden. Media Player Classic er lisensiert under GPL og den har sit eget SourceForge-prosjekt kalt Guliverkli. Mange av kodekene, leserne og splitterne som spilleren bruker er også tilgjengelig separat på prosjektsiden.

Funksjoner[rediger | rediger kilde]

Avspilling av MPEG-1, MPEG-2 og MPEG-4[rediger | rediger kilde]

Spilleren kan spille av VCD, SVCD og DVD uten at man trenger å installere noen annen programvare eller kodeker. Den har innbygde kodeker for MPEG-2-video med støtte for undertekster og kodeker for lydformatene LPCM, MP2, AC3 og DTS. Den har også en forbedret MPEG-splitter som støtter undertekster på SVCD-er og direkte avspilling av VCD-er og SVCD-er via VCD/SVCD/XCD-leseren. På 30. oktober 2005 la Gabest til støtte for *.mp4 og MPEG-4 Timed Text. [1] Spilleren kan også dekode AAC, noe som gjør at den kan spille av ACC i MP4-filer og gjør den til et alternativ for Winamp og iTunes.

Endre høyde-bredde forholdet ved avspilling[rediger | rediger kilde]

Spilleren har også en svært kjekk funksjon som mangler på de aller fleste andre spillere. MPClassic kan justere høyde og breddeforholdet på filmruten dynamisk med numpaden. (Dette er veldig hyggelig ved visning på f.eks widescreen tv, når bildet er strukket feil, slik at f.eks sola vises som en oval. Noen trykk på 8-tasten på numpad, så er alt flott.)

DirectShow-, QuickTime- og RealPlayer-arkitekturene[rediger | rediger kilde]

Media Player Classic er primært basert på DirectShow-arkitekturen, som gjør at den kan automatisk bruker installerte dekodingsfiltre for DirectShow. For eksempel kan man installere ffdshow, en DirectShow-dekoder og etterbehandler av blant annet DivX-, XviD- og H.264-formatene, og deretter bruke den i Media Player Classic.

I tillegg til DirectShow, kan Media Player Classic også bruke QuickTime- og RealPlayer-arkitekturene (hvis disse er installert) til å spille av filer i disse formatene.

Matroska og Ogg[rediger | rediger kilde]

Media Player Classic støtter avspilling av kontainerformatene OGM og Matroska.

TV-tunere[rediger | rediger kilde]

Media Player Classic støtter avspilling og opptak av TV-sendinger hvis en tuner er installert.

Brudd på GPL[rediger | rediger kilde]

I april 2005 postet Gabest på nyhetssiden at han har oppdaget at Maui X-Streams produkt vx30 og KMPlayer bruker kode fra Media Player Classic, men ingen av dem er gitt ut under GPL. Maui X-Stream har også tidligere blitt beskyldt for å ha brudt GPL med CherryOS, en PowerPC-emulator.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]