Hopp til innhold

The Three Stooges

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Fra Columbia Pictures' kortfilm Disorder in the Court fra 1936 med den populære amerikanske komikertrioen The Three Stooges.

The Three Stooges var en amerikansk komikertrio som ble berømt i USA gjennom en mengde kortfilmer. Gruppa var aktiv med litt forskjellige medlemmer fra 1925 til 1970. I perioden fra 1934 til 1946 bestod den av brødrene Moe (1897–1975) og Curly Howard (1903–1952) samt Larry Fine (1902–1975), en besetning som regnes som den mest populære. Enda en viktig stooge ble spilt av Shemp Howard (1895–1955), forgjenger og etterfølger til broren Curly. Komikken til trioen hadde røtter i amerikansk vaudevilletradisjon, var farsepreget og kjennetegnet ved hyppige innslag av ganske brutal slapstick. The Three Stooges ble ofte også markedsført under betegnelser som Moe, Larry, and Curly og Moe, Larry, and Shemp. På tross av ofte dårlige kritikker har komikergruppa fortsatt en viss posisjon i amerikansk populærkultur og mange TV-publikummeres bevissthet, på samme måte som filmkomikerne Helan og Halvan og Abbott og Costello. I Europa er de mindre kjent.

Den engelske betegnelsen stooge kan på norsk oversettes med «prygelknabe» («hakkekylling») eller «tulling (som blir latterliggjort)».

I 2012 kom filmkomedien The Three Stooges: The Movie med regi og manus av Farrelly-brødrene. Den bygger på de gamle kortfilmene og har Sean Hayes, Chris Diamantopoulos og Will Sasso i rollene som Moe, Larry og Curly.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]