The Stand (bok)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
The Stand
Forfatter(e)Stephen King
SpråkEngelsk
Tilblivelse1978
SjangerPost-apokalyptisk fiksjon, fantasy, grøsser, science fiction, dystopisk fiksjon
UtgittSeptember 1978
ForlagDoubleday

The Stand er en roman av forfatteren Stephen King. Den ble utgitt 1978, men ble gitt ut på nytt i 1990 med tittel The Stand: The Complete and Uncut Edition. Romanen ble nominert til World Fantasy Award for Best Novel i 1979.

I 1994 ble det spilt inn en amerikansk mini-TV-serie basert på romanen, med Gary Sinise i hovedrollen.[1]

Handlingsreferat[rediger | rediger kilde]

En ekstremt smittsom og dødelig influensa ble utviklet som et biologisk våpen, på ordre fra det amerikanske forsvarsdepartementet i et hemmelig laboratorium i det nordlige California. Viruset anslås å være 99,4 prosent dødelig. Men viruset utvikler seg, og blir ved et uhell sluppet løs på offentligheten. En sikkerhetsvakt ved labratoriumet, Charles Campion, klarer å komme seg unna før anlegget blir låst ned, og Charles tar med familien sin ut av delstaten.

Noen få dager krasjer bilen deres i nærheten av en bensinstasjon i Arnette, Texas. Tilskuere og ambulanse-arbeidere blir smittet av den døende Charles Campion, og hans allerede døde kone og barn. Det amerikanske militæret forsøker å isolere hele området, og begynner å henrette sivile som forsøker å flykte. Men dette er forgjeves. Viruset får kallenavnet "superflu" eller "Captain Trips" og sprer seg over hele nasjonen. Amerikanerne frigjør deretter viruset til Sovjetunionen, deres satellittland og til Kina. En global pandemi av apokalyptiske proporsjoner dreper nesten hele verdens befolkning i løpet av en måned. Samfunnet kollapser snart på grunn av menneskehetens utryddelse.

Stuart "Stu" Redman, en av innbyggerne i Texas som møtte Campion, viser seg å være fullstendig immun mot viruset. Han blir holdt under tvang ved et forskningsstasjon i Stovington, Vermont, i håp om at en behandling mot viruset kan bli oppdaget. Men Stuart stikker av etter at flere blant personalet blir smittet, og han dreper en person i selvforsvar. Stuart møter snsrt sosiologi-professor Glen Bateman og hunden hans Kojak, samt en gravid student Frances "Frannie" Goldsmith, og en overvektig nerd Harold Lauder. Stuart og Frannie blir tiltrukket av hverandre, og blir til slutt forelsket og går inn i et slags ekteskapelig forhold. Dette opprører Harold, som har en usunn besettelse ovenfor Frannie. Harold begynner å oppføre seg som en sosiopat, og planlegger å skade både Stuart og Frankie.

De fleste av de overlevende opplever i hovedsak de samme merkelige drømmene. I den ene drømmen inviterer en vennlig 108 år gammel mørkhudet kvinne som bor i Hemingford Home, Nebraska, "Mother Abagail" Freemantle dem til hennes gård. Folk drømmer også om en skremmende "mørk mann" som blant annet kaller seg Randall Flagg. De overlevende oppsøker det ene eller det andre drømmen. Stu og hans gruppe møter til slutt "Mother Abagail" som er overbevist om at Gud har valgt henne til å gjennomføre Guds vilje. Gruppen reiser deretter til Boulder, Colorado, sammen med en rekke andre overlevende. Disse inkluderer Larry Underwood, en desillusjonert pop-sanger. Nick Andros, som er døvstum. Tom Cullen, en godhjertet, men psykisk funksjonshemmet mann. Nadine Cross, en lærer i 30-årene som fremdeles er jomfru, og Ralph Brentner, en godmodig bonde.

Flere overlevende fortsetter å komme til området, og gruppen må snart organisere hundrevis av innbyggere. De etablerer samfunnet sitt under navnet "Boulder Free Zone" et relativt demokratisk område. I mellomtiden skaper Randall Flagg, som har overnaturlige evner, hans eget totalitære samfunn i Las Vegas sammen med psykopater som sine håndlangere. Hans folk tilber (og frykter) Randall som den neste messias, og underordner seg hans diktatur som han kontrollerer med streng jernhånd. Rusmiddelavhengige, og andre som pådrar seg hans misnøye, blir korsfestet. Flagg redder Lloyd Henreid, en dømt massemorder, fra en fengselscelle, og gjør ham til sin høyre mann. En pyroman med kallenavnet "The Trashcan Man" ødelegger oljetanker fra Indiana, og reiser til Las Vegas sammen med en person som kaller seg "The Kid"

Mother Abagail, som tror at hun har syndet, reiser ut i en villmark på en åndelig reise uten å rådføre seg med noen andre på forhånd. I hennes fravær bestemmer en komite fra deres "Free Zone" å sende tre personer i all hemmelighet for å spionere på Flagg. Men Flagg vet allerede hvem to av dem er. Den ene, dommer Farris, dør i en skuddveksling med Flaggs håndlangere. En annen, Dayna Jurgens, blir tatt til fange, men klarer å begå selvmord for å unngå å avsløre hvem den tredje spionen var. Harold planter en bombe i en bygning hvor komiteen skal møtes. Eksplosjonen dreper minst syv mennesker, inkludert Nick Andros og Susan Stern. Mother Abagail dukker uventet opp igjen. Før hun dør, rapporterer den ekstremt avmagrede Mother Abagail hva hun mener er Guds vilje: Alle de overlevende komité-medlemmene (bortsett fra den gravide Frannie) må gå helt til Las Vegas til fots for å kvitte seg med Flagg. Hun opplyser også at bare tre av kommer til å overleve reisen dit.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Stangland, Sean (8. september 2017). «From 'It' to 'The Stand': King's ABC miniseries still haunt us». Daily Herald (engelsk). Besøkt 7. januar 2018.