Hopp til innhold

The Sleeper Awakes

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
The Sleeper Awakes
Forfatter(e)H.G. Wells
SpråkEngelsk
SjangerScience fiction
Dystopi
Utgitt1899
Originalutgave1910
Sider274

The Sleeper Awakes er en dystopisk science fiction-roman av H.G. Wells som ble utgitt i 1910.

Romanen handler om Graham, som i 1897 havner i koma og våkner i 203 år senere, i 2100. Det viser seg at pengene han hadde i banken har forrentet seg, og at han nå er verdens rikeste og mektigste person.

Romanen er en omskrevet versjon av When the Sleeper Wakes, en historie Wells publiserte i The Fabric fra 1898 til 1903.[1]

Handlingsreferat[rediger | rediger kilde]

Graham, en engelskmann som bodde i London i 1897, forsøker å ta medisiner for å kurere søvnløshet. Men faller i koma. Han våkner opp i år 2100. Han får senere vite at han har arvet enorm formue, og at pengene hans står i et stort fond. Men forvalterne "Det hvite råd" har brukt hans formue til å etablere en gigantisk politisk og økonomisk verdensorden. Når Graham våkner, er han veldig desorientert. Menneskene rundt ham hadde ikke forventet at han skulle våkne igjen noensinne, og blir urolige. Folkene rundt Graham svarer ikke på noen av spørsmålene hans. De setter Graham i husarrest, men han oppdager snart at han er den juridiske eieren og mesteren for det aller meste av verden.

Opprørere ledet av Ostrog hjelper Graham å komme seg unna. De sier at befolkningen trenger Grahams ledelse for å reise seg mot Det hvite råd. Ikke overbevist, men uvillig til å forbli en fange, reiser Graham sammen med dem. Graham ankommer en massiv hall der arbeiderne har samlet seg for å forberede seg på revolusjonen. De marsjerer mot Det hvite råd, men blir snart angrepet av statspolitiet. I all forvirringen blir Graham skilt fra de andre revolusjonærene. Graham får vite om historien om Det hvite råd som investerte hans formue for å blant annet etablere et plutokrati, og feie bort parlamentet og monarkiet.

Ostrog ønsker å beholde all makt for seg selv, samtidig som han ønsker at Graham skal være hans marionett. Det eksisterer bare fire enorme byer i hele Storbritannia, og alle byene blir drevet av enorme vindmøller. Ostrog innrømmer at den britiske underklassen fremdeles blir dominert og utnyttet, men han forsvarer likevel systemet. Ostrog ønsker å bruke revolusjonen og Graham til å gjennomføre hans egne planer. Graham besøker London i forkledning, for å finne ut hvordan arbeiderklassen egentlig lever. Livene deres er uhyggelige. Ufaglærte arbeidere sliter på fabrikker, og snakker med en så sterk dialekt som gjør at Graham ikke kan forstå dem.

Forskjellige Sykdommer er veldig utbredt blant underklassen. Arbeidere bruker uniformer i forskjellige farger i henhold til deres spesifikke bransje. Barn blir ofte tatt vare på i store institusjoner, istedenfor vanlige familier. Graham får vite at Ostrog har beordret troppene sine til London. Graham konfronterer ham, som forsøker å arrestere Graham. Arbeiderne forårsaker et opprør igjen, og hjelper Graham å rømme. Graham ønsker deretter å lede frigjøringen av London.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Russell, Alan K. ed. The Collector's Book of Science Fiction by H. G. Wells. Castle Books; New Jersey, 1978. Pg 364

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Wikisource (en) The Sleeper Awakes – originaltekster fra den engelskspråklige Wikikilden
Autoritetsdata