The Shack

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
The Shack
Generell informasjon
GenreRomanfilmatisering, fantasyfilm, dramafilm
Utgivelsesår2017
NasjonalitetUSA
Lengde132 min.
SpråkEngelsk
Bak kamera
RegiStuart Hazeldine Rediger dette på Wikidata
ManusJohn Fusco, Destin Daniel Cretton[1] Rediger dette på Wikidata
Basert på
The Shack Rediger dette på Wikidata
Produsent(er)Gil Netter
MusikkAaron Zigman Rediger dette på Wikidata
FotoDeclan Quinn Rediger dette på Wikidata
KlippWilliam Steinkamp Rediger dette på Wikidata
Foran kamera
MedvirkendeSam Worthington, Octavia Spencer, Aviv Alush, Radha Mitchell, Alice Braga, Tim McGraw, Graham Greene,[1] Gage Munroe,[1] Ryan Robbins,[1] Megan Charpentier, Emily Holmes, Jay Brazeau Rediger dette på Wikidata
Annen informasjon
Farve/s.hvFarger Rediger dette på Wikidata
Distributør(er)Summit Entertainment
Netflix
Budsjett20 000 000 USD[2] Rediger dette på Wikidata
Premiere(r)3. mars 2017 (USA)
6. april 2017 (Tyskland)[3]
Eksterne lenker

The Shack er en amerikansk dramafilm fra 2017 regissert av Stuart Hazeldine, og med manus skrevet av Andrew Lanham og Destin Daniel Cretton. Hovedrollene spilles av Sam Worthington, Octavia Spencer, Graham Greene og Radha Mitchell. Filmen ble sluppet i USA den 3. mars 2017.

Handling[rediger | rediger kilde]

Mack Phillips ble som barn utsatt for fysisk og følelsesmessig mishandling av sin alkohol-påvirkede far, som også mishandlet moren hans. En dag forteller Mack predikanten i den lokale kirken om hva som foregår i hjemmet hans, og som straff slår faren ham hardt. Dette fører endelig til at moren til Mack bestemmer seg for å forlate dem. Som 13 år gammel gutt velger Mack å forgifte faren sin med stryknin i whiskyen. Som voksen har Mack et tilfredsstillende liv med sin kone, Nan, og deres tre barn: Kate, Josh og Missy. Men denne tilværelsen blir ødelagt når deres yngste barn Missy forsvinner under en campingtur. Politiet tror at Missy er offer for en seriemorder, etter å ha oppdaget hennes ødelagte kjole og blod i en forlatt hytte i skogen. Senere får Mack en maskinskrevet melding som inviterer ham til å møte i den samme hytta i skogen. Meldingen er signert "Papa" som var Missys kallenavn for Gud. Mack tror at dette muligens kan være en mulighet for å møte og straffe seriemorderen, og tar med seg pistolen sin.

Men underveis til hytta krasjer han nesten med en møtende lastebil. Men når en rasende Mack finner hytten tom, blir han fristet til å begå selvmord. Men så legger han merke til en mystisk skikkelse, som fører ham til noen fremmede som inviterer ham til å bo i huset deres i nærheten av hytta. Gradvis avslører de identiteten sin: den afroamerikanske kvinnen er Gud (Papa), mannen er Jesus, og den asiatiske kvinnen er Den Hellige Ånd. Hensikten med besøket deres er å hjelpe Mack til å bedre å forstå livet fra en mye bredere kontekst eller høyere perspektiv. Målet er å bidra til å frigjøre Mack fra en tilbøyelighet til å dømme seg selv og andre, og å hjelpe til med å helbrede seg selv og familien hans etter Missys død.

Mack hjelper Jesus med å bygge en kasse av tre, og han hjelper Den Hellige Ånd med å forberede et område i hagen hennes for planting. Papa - nå i form av en eldre indianer - fører ham til hulen hvor Missys kropp befinner seg. Sammen forbereder de kroppen hennes for begravelse, legger henne i kassen og de legger henne til hvile i hagen deres. Mack besøker også en annen hule i nærheten hvor Guds visdom, i form av en kvinne ved navn Sophia, kan kommunisere med ham. Etter hvert møter de og Mack ånden etter Macks far, som ber om unnskyldning for hans mishandling av Mack i barndommen.

Mack ber også om unnskyldning til faren, som han hadde drept, og forstår til slutt at Missys død ikke var straff for at han hadde drept faren sin. Endelig i stand til å bevege seg utover sorgen og med sin religiøse tro gjenopprettet, forlater han området og reiser hjem til familien sin. Imidlertid møter han den samme lastebilen som han nesten hadde krasjet med tidligere og kolliderer med den. Deretter våkner opp ved et sykehus. Det er tvetydig om hendelsene som skjedde ved hytta egentlig var ekte, eller noe Mack hadde drømt etter ulykken.

Rolleliste[rediger | rediger kilde]

  • Sam Worthington som Mack Phillips
  • Carson Reaume som en ung Mack Phillips
  • Octavia Spencer som Gud
  • Graham Greene som Male Papa
  • Radha Mitchell som Nan Phillips
  • Aviv Alush som Jesus Kristus
  • Sumire Matsubara som den hellige ånd
  • Tim McGraw som Willie
  • Alice Braga som Sophia
  • Megan Charpentier som Kate Phillips
  • Gage Munroe som Josh Phillips
  • Amélie Eve som Missy Phillips
  • Ryan Robbins somEmil Ducette

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b c d (på cs) ČSFD, 2001, Wikidata Q3561957, https://csfd.cz 
  2. ^ http://www.imdb.com/title/tt2872518/business?ref_=tt_dt_bus.
  3. ^ Internet Movie Database, verkets språk engelsk, www.imdb.com, besøkt 6. januar 2017[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]