Graham Greene (skuespiller)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search
Graham Greene
GrahamGreene1998.jpg
Født22. juni 1952 (65 år)
Six Nations of the Grand River First Nation
Beskjeftigelse Skuespiller, filmskuespiller
Nasjonalitet Canada
Utmerkelser Dora Mavor Moore Award
IMDbIMDbRedigere på wikidata

Graham Greene (født 22. juni 1952 i Ontario) er en kanadisk indiansk skuespiller som har opptrådt på teater og i film-og TV-produksjoner i Canada, England og USA.

Greene fikk sitt første innblikk i underholdningsindustrien da han arbeidet som lyd-tekniker for et rockeband basert i Newfoundland og Labrador, da han gikk under dekknavnet «Mabes». Greene ble uteksaminert fra Senter for Indigenous Teaters Native Theatre School i 1974, som var basert i Toronto. Kort tid etter begynte han å opptre i profesjonelle teateroppsetninger både i Canada og Storbritannia. Greenes debut på TV var i en episode av The Great Detective i 1979. Han spilte i filmer som Revolution, Powwow Highway og First Nations, men det var hans Oscar-nominerte rolle som indianeren «Kicking Bird» i filmen Danser med ulver fra 1990 som brakte ham mest berømmelse. Greene fulgte opp denne rollen med flere filmer og TV-serier, inkludert Thunderheart, Maverick, Northern Exposure og The Red Green Show.

Greene har også opptrådt sammen med skuespillere som Bruce Willis og Samuel L. Jackson i filmen Die Hard fra 1995 hvor han hadde en mindre rolle som en politidetektiv. I 1994 hadde Greene en rolle i TV-serien for barn, The Adventures of Dudley the Dragon, som han mottok en Gemini-pris for. I 1997 hadde Greene en alvorlig depressiv episode, og han måtte legges inn på sykehus for en periode. Green spilte figuren «Arlen Bitterbuck», en mann på dødscelle i den Oscar-nominerte filmen The Green Mile (1999) med blant andre Tom Hanks. Green var også med i den kortlivede TV-serien Wolf Lake fra 2001. I 2007 dukket han som figuren «Shylock» på Stratford Shakespeare Festival. Green var også med i filmen The Twilight Saga: New Moon der han spilte figuren «Harry Clearwater».

Referanser[rediger | rediger kilde]


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]