The Road

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
The Road
Viggo Mortensen, Kodi Smit-McPhee, Joe Penhall, John Hillcoat, Steve Schwartz.jpg
Generell informasjon
GenreDramafilm,[1] post-apokalyptisk film, romanfilmatisering
Utgivelsesår2009
NasjonalitetUSA
Lengde112 min.
SpråkEngelsk
Bak kamera
RegiJohn Hillcoat[1][2][3][4][5][6][7][8]
ManusJoe Penhall, Cormac McCarthy[9]
Basert påThe Road
Produsent(er)Nick Wechsler
MusikkNick Cave
SjeffotografJavier Aguirresarobe
KlippJon Gregory
Foran kamera
MedvirkendeKodi Smit-McPhee,[2] Robert Duvall,[6] Charlize Theron,[2] Guy Pearce,[2] Viggo Mortensen,[2] Molly Parker,[6] Michael K. Williams,[6] Garret Dillahunt[6]
Annen informasjon
Filmformat2,35:1
Farve/s.hvFarge
Filmselskap2929 Entertainment
DistributørThe Weinstein Company, Budapest Film (Ungarn),[10] Netflix
Premiere25. november 2009 (USA),[11] 22. januar 2010 (Sverige),[12] 3. september 2009 (Filmfestivalen i Venezia), 13. september 2009 (Toronto internasjonale filmfestival), 6. mai 2010 (Ungarn)[10]
Eksterne lenker

The Road er en amerikansk actionfilm fra 2009, regissert av John Hillcoat. Filmen er basert på en roman publisert i 2006 med samme navn, skrevet av forfatter Cormac McCarthy. Hovedrollene spilles av Viggo Mortensen og Kodi Smit-McPhee som spiller far og sønn som forsøker å overleve i en post-apokalyptisk ødemark. Filmen var tilgjengelig fra amerikanske kinoer fra 25. november 2009, og i Storbritannia fra 4. januar 2010.

Sammendrag[rediger | rediger kilde]

En mann (spilt av Viggo Mortensen) og hans unge sønn sliter med å overleve etter at en global katastrofe har utryddet nesten hele jordens befolkning. De leter etter mat, og forsøker å unngå kriminelle gjenger på vei til kysten i håp om varmere vær.

Sett gjennom flashback føder kona i familien en sønn. Dette skjer kort tid etter at den globale katastrofen, og kvinnen mister etter hvert alt håp om at de kommer til å overleve. Mannen skyter en inntrenger ved hjelp av en av tre kuler som ekteparet opprinnelig hadde planlagt å bruke på seg selv og sønnen som en siste utvei. Kvinnen anklager mannen for å kaste bort en kule, for å hindre at kvinnen tar sitt eget liv. Kvinnen forsvinner deretter inn i en skog, for aldri å bli sett igjen.

I nåtiden, etter å ha skutt et medlem av en gjeng med kannibaler, sitter mannen igjen med bare en kule. Senere, når han utforsker et stort herskapshus, oppdager han og gutten flere mennesker innelåst i en kjeller. Når de væpnede kannibalene kommer tilbake, gjemmer mannen og sønnen seg. Mannen planlegger å skyte sin egen sønn, for å unngå at sønnen blir spist av en kannibal. Men de klarer å stikke av. Ved kysten får gutten beskjed om å beskytte eiendelene deres, og mannen svømmer ut til et strandet skip. Men gutten sovner, og deres gjenværende forsyninger blir stjålet. Senere, på vei gjennom en ødelagt by, blir mannen skutt av en mann med pil og bue. Hans helse forverres, og til slutt dør han. Sønnen blir deretter oppdaget av en fremmed mann, hans kone, deres to barn og hund. Denne familien tar seg av gutten.

Rolleliste[rediger | rediger kilde]

Viggo Mortensen

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]