Marsjen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «The March»)
Marsjen
orig. The March
Generell informasjon
SjangerDrama
Utgivelsesår1990
Prod.landBritisk
Lengde100 min.
Bak kamera
RegiDavid Wheatley
ManusforfatterWilliam Nicholson
MusikkRichard Hartley
SjeffotografJohn Hooper
Foran kamera
MedvirkendeJuliet Stevenson
Malick Bowens
Joseph Mydell
Sverre Anker Ousdal
Prod.selskapBBC
Premiere20. mai 1990 (BBC) [1]
22. mai 1990 (NRK)
Eksterne lenker

Marsjen (originaltittel: The March) er en britisk TV-dramafilm fra 1990 produsert av BBC og regissert av David Wheatley. Hovedrollen spilles av Juliet Stevenson, mens andre sentrale roller spilles av Malick Bowens, Joseph Mydell og Sverre Anker Ousdal. Filmen handler om en kvart million flyktninger som legger ut på en nesten 5000 km lang mars fra Sudan til Europa. De ledes av en karismatisk person som motiverer dem gjennom slagordet «Vi er fattige fordi dere er rike».

Som i Storbritannia (og mange andre land) ble filmen også i Norge vist på TV under vignetten "En verden for alle" (One world week). Dette var en internasjonal tema-uke hvor fokuset var på flyktninger, den tredje verden, det vestlige forbrukersamfunnet, begrepet bærekraftig utvikling og menneskenes felles framtid.

Handling[rediger | rediger kilde]

En økende antall afrikanere samles i leire i Sudan på grunn av en langvarig tørke forårsaket av global oppvarming. Gruppen vokser og teller omsider en kvart million mennesker. Under slagordet «Vi er fattige fordi dere er rike» overtaler den karismatisk lederen Isa (Malick Bowens) dem til å legge ut på en nesten 5000 km lang mars til Europa. Marsjen tiltrekker seg stor internasjonal oppmerksomhet og en ivrig kvinnelig EU-kommissær forsøker å tale flyktningenes sak. Imens ankommer de Middelhavets kyst og tar seg over til Europa i båter. Omsider når de kysten og går i land i et søreuropeisk land, men der ender ferden brått.

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Det har blitt pekt på likhetstrekk mellom filmen og den franske fremtidsromanen Le Camp des Saints, skrevet av Jean Raspail i 1973. Filmskaperne har imidlertid presisert at den ikke er basert på denne boka og at de heller ikke hadde noen kjennskap til den på det tidspunkt filmen ble lagd.[2] Det er også en fundamental forskjell mellom boka og filmen. Mens filmen har et sympatisk syn på flyktningene og deres problemstilling, så fremstilles de i boka som en destruktiv «flodbølge» som skyller over Frankrike og den vestlige sivilisasjon. Boka har forøvrig en dystopisk stil og skildrer den vestlige verdens undergang.

Rollebesetning[rediger | rediger kilde]

(utvalg)

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]