Le Camp des Saints

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Le Camp des Saints
Forfatter(e)Jean Raspail
SpråkFransk
SjangerDystopiroman, science fiction-roman, politisk roman
Utgitt1973
Originalutgave1973
ForlagÉditions Robert Laffont

Le Camp des Saints (på norsk: I helgenenes leir) er en dystopisk fremtidsroman fra 1973 skrevet av franskmannen Jean Raspail. Boka handler om hvordan en enorm gruppe med fattige immigranter fra India reiser til Frankrike, men den følge at den vestlige sivilisasjon bukker under.

Boka er oversatt til norsk av Øystein Nord og utgitt i 2016 av det innvandringskritiske nettstedet Document.no under tittelen De helliges leir.

Handling[rediger | rediger kilde]

Handlingen starter i Calcutta hvor en million fattige indere bestemmer seg for å sette kursen mot Frankrike i rustne skip. Immigrantene motiveres av en gruppe europeiske aktivister og noen velmenende idealister, som brutalt blir trampet i hjel da de enorme folkemassen strømmer innover de franske strendene fra båtene. Den store bølgen av mennesker gir landet enorme utfordringer. Problemene brer seg i land etter land i den vestlige verden og etterhvert bryter den vestlige sivilisasjon sammen.

Om boka[rediger | rediger kilde]

Boka ble en suksess i Frankrike og fikk ros av konservative intellektuelle som Michel Déon, Jean Cau og Louis Pauwels.[1] Boka fikk imidlertid har medfart av anmelderne i Time Magazine.[2] Boka er omstridt på grunn av det negative synet den har om mennesker fra den tredje verden. Kritikerne har sammenlignet den med høyreradikal hat-litteratur som Hitlers Mein Kampf og The Turner Diaries. Boka har ofte blitt sitert fra av den amerikanske journalisten og politikeren Steve Bannon.[3]

I 2011 havnet den igjen på bestselgerlistene i Frankrike.[1]

Den britiske TV-filmen Marsjen fra 1990 har et lignende scenario, men i motsetning til boka har den har et positivt syn på immigrantene. Boka har også blitt trukket frem i forbindelse med Den europeiske migrasjonskrisen i 2015.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b «Le camp des Saints, de Jean Raspail, un succès de librairie raciste?». LExpress.fr (fransk). 6. april 2011. Besøkt 31. desember 2017. 
  2. ^ «Poor White Trash - TIME». 12. april 2008. Arkivert fra originalen 12. april 2008. Besøkt 31. desember 2017. 
  3. ^ «The Bannon Canon: Books favored by the Trump adviser». Newsweek (engelsk). 23. mars 2017. Besøkt 31. desember 2017.