The Dalek Invasion of Earth

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
010 – The Dalek Invasion of Earth
Den første Doktoren (William Hartnell)
Forfatter Terry Nation
Regissør Richard Martin
Manusredaktør David Whitaker
Produsent Verity Lambert
Mervyn Pinfield (associate producer)
Produksjonskode K
Sesong 2
Lengde 6 episoder à 25 minutter
Sendedato 21. november–26. desember 1964
Skuespillere

Dr. Who – William Hartnell
Ian Chesterton – William Russell
Barbara Wright – Jacqueline Hill
Susan Foreman – Carole Ann Ford
Carl Tyler – Bernard Kay
David Campbell – Peter Fraser
Dortmun – Alan Judd
Jenny – Ann Davies
Craddock – Michael Goldie
Thomson – Michael Davis
Baker – Richard McNeff
Larry Madison – Graham Rigby
Wells – Nicholas Smith
Ashton – Patrick O'Connell
The Women in the Wood – Jean Conroy, Meriel Horson
Dalek voices – Peter Hawkins, David Graham
Robomen – Peter Badger, Martyn Huntley
Daleks – Nick Evans, Robert Jewell, Kevin Manser, Peter Murphy, Gerald Taylor
Slyther Operator – Nick Evans

Kronologi
← Forrige Neste →
Planet of Giants The Rescue

The Dalek Invasion of Earth er en Doctor Who-historie på seks episoder, som ble vist på BBC One fra 21. november til 26. desember 1964. Det er den siste historien hvor Susan Foreman (spilt av Carole Ann Ford) er en av den faste besetningen. Hun returnerer en gang til i jubileumsspesialen The Five Doctors i 1983. Hun er også med i veldedighetsspesialen Dimensions in Time i 1993.

Episodenavn[rediger | rediger kilde]

 • World's End.
 • The Daleks.
 • Day Of Reckoning.
 • The End Of Tomorrow.
 • The Waking Ally.
 • Flashpoint.

Kontinuitet[rediger | rediger kilde]

 • Filmen Daleks - Invasion Earth 2150 AD med Peter Cushing er basert på denne historien.
 • En del av Doktorens monolog hvor han sier at han vil komme tilbake ble brukt som en prolog for The Five Doctors.
 • Dortmun kaller materialet som dalekenes ytre er bekledt med for dalekanium. I den alternative fremtiden i historien Day of the Daleks (og i videospillet Destiny of the Doctors) er dalekanium et ustabilt sprengstoff som kan penetrere dalekenes ytre.
 • Barbara nevner Boston Tea Party mens hun prøver å oppholde en dalek i episode seks. Den niende Doktoren nevner at han hjalp til med å kaste te overbord under Boston Tea Party i episoden The Unquiet Dead (2005).
 • Dalekenes plan, som går ut på å fjerne den magnetiske kjernen i jorden slik at de kan flytte på planeten, er blitt kritisert og kalt for umulig av fans, inkludert Tat Wood og Lawrence Miles i deres episodeguide About Time. Romanen GodEngine av Craig Hinton foreslår at dalekene jobbet med en gruppe iskrigere om å sette våpenet GodEngine og installere det på jorden. Boken sier at Doktoren også kom tilbake for å hente nøkkelen til tardisen, som Susan forlot.

Handlingens tidsrom[rediger | rediger kilde]

Det er ikke klart hvilket år historien foregår. Doktoren og Ian finner en kalender fra 2164, men den lå i et nedlagt varehus og det er derfor ikke sikkert at den er ny. Det blir nevnt at historien foregår et tiår etter at invasjonen begynte. I The Daleks' Master Plan ber Doktoren Bret Vyon om å fortelle jorden at de må se på det som skjedde i 2157 for å stoppe dalekene. Hvis dette betyr at invasjonen begynte dette året, foregår The Dalek Invasion of Earth i 2167. I Genesis of the Daleks, nevner den fjerde Doktoren at dalekene prøvde å fjerne den magnetiske kjernen i jorden i år 2000, men dette skjedde under et avhør og det kan være at han løy. Ifølge Radio Times og en trailer foregikk The Dalek Invasion of Earth dette året.

Big Finish Productions' hørespill The Mutant Phase foregår delvis i år 2158 på jorden. I denne historien møter dem femte Doktoren og Nyssa på daleker i Kansas. Planen om å fjerne jordens kjerne og gruven i Bedfordshire er nevnt, noe som impliserer at historien foregår under samme invasjon. Hørespillene, likt andre spin-off-produkters kanonisitet, er dog usikker.

I tillegg er det også uklart når i dalekens egen tidslinje denne historien foregår. De fleste tilhengere er dog enig om at Doktorens vurdering om at den foregår en million år før hendelsene i The Daleks er ekstremt overdrevet og kanskje også i feil retning tidsmessig. I Planet of the Daleks, som foregår i 2540, blir det nevnt at hendelsene i The Daleks skjedde generasjoner tidligere.

Produksjon[rediger | rediger kilde]

Arbeidstitlene for denne historien var blant annet The Daleks, The Return of the Daleks og The Invaders.

Havnescenene ble filmet ved den nedlagte Wood Lane (Central Line) tube station.

Alternative titler[rediger | rediger kilde]

Historien har noen ganger blitt kalt World's End, for eksempel i boken. Dette er tittelen på den første episoden og ble gitt til hele historien i Radio Times' jubileumsspesial i 1973 da serien var ti år gammel. Flere andre lister kopierte denne tittelen. Ironisk nok begynner historien i den ekte World's End i Chelsea i London.

Utgivelser[rediger | rediger kilde]

Historien ble utgitt på VHS i 1990.

16. juni 2003 ble historien utgitt på DVD. Utgivelsen er på to DVD-plater og var en del av 40-årsjubileumsutgivelsene. I denne utgivelsen kan man velge om man vil se historien med de originale effektene eller med nye data-animerte effekter.

Boken basert på historien ble skrevet av Terrance Dicks og utgitt av Target Books i 1977. En tysk oversettelse med omslagsillustrasjon av David A. Hardy ble utgitt i 1981 av Schneider-Buch med tittelen Doctor Who – Kampf um die Erde (engelsk: Doctor Who – Struggle for the Earth). En fransk oversettelse ble utgitt i 1987 med tittelen Docteur Who - Les Daleks envahissent la Terre. Denne utgavens omslagsillustrasjon hadde et bilde av de kontroversielle franske fysikerne og tvillingene Igor og Grichka Bogdanoff, som presenterte boken.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

TARDIS-trans.png