Planet of Giants

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search
009 – Planet of Giants
Den første Doktoren (William Hartnell)
Forfatter Louis Marks
Regissør Mervyn Pinfield
Douglas Camfield (episode 3)
Manusredaktør David Whitaker
Produsent Verity Lambert
Mervyn Pinfield (associate producer, ukreditert)
Produksjonskode J
Sesong 2
Lengde 3 episoder à 25 minutter
Sendedato 31. oktober–14. november 1964
Skuespillere

Dr. Who – William Hartnell
Ian Chesterton – William Russell
Barbara Wright – Jacqueline Hill
Susan Foreman – Carole Ann Ford
Forester – Alan Tilvern
Farrow – Frank Crawshaw
Smithers – Reginald Barratt
Hilda – Rosemary Johnson
Bert – Fred Ferris

Kronologi
← Forrige Neste →
The Reign of Terror The Dalek Invasion of Earth

Planet of Giants er en Doctor Who-historie på 3 episoder som ble vist på BBC One fra 31. oktober til 14. november 1964. Dette er den første historien siden pilotepisoden som finner sted i nåtidens England. Det er også den første historien som har musikk skrevet av Dudley Simpson, som senere skrev musikk for mange andre Doctor Who-historier.

Planet of Giants var opprinnelig ment å være fire episoder lang, men Sydney Newman bestemte at episode tre og fire skulle bli klipt sammen slik at ting flyter bedre i episode tre. Den fjerde episoden het The Urge to Live og ble regissert av Douglas Camfield istedenfor Mervyn Pinfield. Det er dog bare Camfield som ble nevnt i rulleteksten da episode tre og fire ble klipt sammen. Beslutningen om å forkorte historien til tre episoder fikk konsekvenser i den tredje sesongen. De endte opp med en ekstra episodeblokk. Istedenfor å utvide en av historiene eller å lage en ny, bestemte de seg for å lage en slags trailer for The Daleks' Master Plan. Denne episoden ble kalt Mission to the Unknown og ingen av de faste skuespillerne opptrer i den.

Terrance Dicks skrev boken basert på historien og den ble utgitt av Target Books i januar 1990. Det er den siste av Hartnells historier som ble utgitt som bok.

Episodenavn[rediger | rediger kilde]

  1. Planet of Giants
  2. Dangerous Journey
  3. Crisis

Handling[rediger | rediger kilde]

Etter en feil i tardisens konsoll og et horn begynner å tute, insisterer Doktoren på at feilfinneren ikke finner noe galt og at alt virker. Han tar med seg Ian, Barbara og Susan ut hvor de finner først en gigantisk, død meitemark og deretter en død maur. Etter litt mer utforskning finner de ut at de er på jorden, men at de er forminsket.

Ian utforsker en fyrstikkeske da noen plukker den opp og han ender opp på innsiden. Mannen som plukket den opp heter Farrow og er en vitenskapsmann som jobber for staten. Han har kommet til hjemmet til Forester, en annen vitenskapsmann, for å fortelle ham at hans søknad om å godkjenne DN6, et insektmiddel, ikke er godkjent. DN6 viser seg å være dødelig for alle insekter og bør derfor ikke brukes. Etter at Forester hører dette skyter han Farrow og lar ham ligge utenfor huset sitt.

Doktoren, Barbara og Susan hører skuddet og tror det er en enorm eksplosjon. De begynner å gå mot huset hvor de finner Ian uskadet nær liket. De finner ut at et mord har blitt begått, men at de ikke kan gjøre noe med det. Doktoren, Barbara og Susan bestemmer seg dog for at morderen ikke skal slippe unna med det, selv om de er mikroskopiske. Etter at de har unngått en katt, gjemmer Ian og Barbara seg i en koffert. Forester returnerer og plukker opp kofferten, som han tar med til laboratoriet sitt. Hans assistent Smithers mistenker ham for mord, men rapporterer det ikke, han er redd for å ødelegge DN6-prosjektet.

Doktoren og Susan klatrer opp et avløpsrør for å komme inn i huset. Ian og Barbara utforsker laboratoriet og støter på en gigantisk flue. Susan tar på et frø som har blitt infisert med DN6 og blir uvel. De kommer seg tilslutt til avløpshullet i vasken hvor de møter Doktoren og Susan.

Forester har i mellomtiden skrevet om Farrows rapport slik at han kan få DN6 godkjent. Han ringer så til departementet, som Farrow jobbet for, og later som om han er Farrow. Han skryter av DN6 og spør etter autorisasjonen. Dette blir overhørt av den lokale telefonisten Hilda Rowse, og hennes mann, Bert, som jobber i politiet. De synes ikke at det høres ut som Farrow og mistenker at noe er galt.

Doktoren har funnet ut hvor dødelig DN6 er og at det er derfor Barbara er syk. De prøver å varsle noen ved å løfte røret på telefonen, men stemmene deres er alt for svake. Hilda merker at telefonen er løftet av og hun blir mer bekymret. Forester og Smithers returnerer til laboratoriet og legger på røret igjen. Hilda ringer dit og spør om noe er galt. Hun ringer en gang til og spør etter Farrow, og når Forester later som han er ham, forstår hun at noe er galt. Hun sender Bert over for å undersøke.

Doktoren og hans følgesvenner bestemmer seg for å starte en brann for å tiltrekke oppmerksomhet. De setter opp en boks med insektspray som en bombe. Dette skjer samtidig som at Smithers finner ut hvor dødelig DN6 er og krever at Forester stopper søknaden om godkjenning. Forester ser bomben, som går av i ansiktet hans. Smithers tar pistolen og Bert Rowse ankommer huset.

Forester blir arrestert og Doktoren, Ian, Barbara og Susan drar tilbake til tardisen. Doktoren konfigurerer tardisen slik at de returnerer til normal størrelse og Barbara blir bedre. Han starter så tardisen som så drar til et nytt sted.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

TARDIS-trans.png