En nasjons fødsel

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «The Birth of a Nation»)
En nasjons fødsel
orig. The Birth of a Nation
Filmplakat fra En nasjons fødsel
Generell informasjon
Utgivelsesår8. februar 1915
(Los Angeles)
Prod.landUSA
Lengde190 min.
SpråkStumfilm
Engelske tekster
Bak kamera
RegiD. W. Griffith
ProdusentD. W. Griffith
ManusforfatterT. F. Dixon jr.
Frank E. Woods
D.W. Griffith
MusikkJoseph Carl Breil
SjeffotografG.W. Bitzer
KlippD. W. Griffith
Joseph Henabery
James Smith
Rose Smith
Raoul Walsh
Foran kamera
MedvirkendeLillian Gish
Henry B. Walthall
Mae Marsh
Annen informasjon
Budsjett$110,000 (est.)
Prod.selskapEpoch Film Co.
Eksterne lenker
The Birth of a Nation

En nasjons fødsel (originaltittel: The Birth of a Nation, også kjent som The Clansman) er en amerikansk stumfilm fra 1915. Den anses som en sentral del av filmhistorien. Filmen er regissert av David Wark Griffith, og er i dag beryktet for sitt rasistiske tema. Den gav også Ku Klux Klan luft under vingene; organisasjonen fikk en ny tilstrømning, så å si en «ny fødsel».

Filmen er basert på Thomas Dixons romaner The Clansman og The Leopard's Spots.

Premiere[rediger | rediger kilde]

Filmen hadde premiere i New York City den 3. mars 1915, da med navnet The Clansman. Griffith tjente 48 millioner dollar på filmen.

Handling[rediger | rediger kilde]

Filmen utspiller seg i de amerikanske Sørstatene, og første halvdel skildrer den amerikanske borgerkrigen. Filmen ble laget knappe 50 år etter at krigen sluttet, og dette satte den i et annet perspektiv enn dagens filmer om samme hendelser.

Den andre halvdelen av filmen er mye mer kontroversiell. Etter krigens slutt opphører slaveriet, og ifølge filmen har dette som konsekvens at Sørstatene invaderes av svarte og mulatter. I filmen blir disse framstilt som onde og dyriske. De hvite hovedpersonene er fortvilte, men en av dem får plutselig inspirasjon da han ser små barn leke med laken – han grunnlegger Ku Klux Klan. Klanen framstilles i filmen som Sørstatenes store helter; den lykkes i å rense landet for svarte, og redder kvinnen som holdes fanget av den onde mulatten som er de svartes leder.

Trass i at filmen har et sterkt kontroversielt budskap og ikke er særlig politisk korrekt, forblir den en av de viktigste stumfilmene som noensinne har blitt lagd, og vises ofte i sammenheng med studier i filmvitenskap og filmhistorie. Den var med på å fremme revitaliseringen av Ku Klux Klan, men nå var klanens fiendtlighet like mye rettet mot katolikker og jøder som mot fargede. President Woodrow Wilson fikk vist filmen i Det hvite hus, og uttalte om den at det var «som å skrive historien med lynskrift». Det var under president Wilson at raseskille ble innført i Washington D.C.[1]

Se også[rediger | rediger kilde]

Skuespillere[rediger | rediger kilde]

Trivia[rediger | rediger kilde]

  • Mange av de afroamerikanske rollefigurene ble spilt av hvite skuespillere sminket med «blackface».
  • Da filmen hadde premiere, var tittelen The Clansman – etter den ene av de to romanene den var basert på, som var skrevet av den rasistiske baptistpastoren Thomas Dixon Jr (1864–1946). Senere ble tittelen omgjort til The Birth of a Nation.
  • Det sies at kjente filmfolk som John Ford, Bessie Love og Erich von Stroheim hadde små statistroller i En nasjons fødsel, men dette er ikke bevist. Ingen av disse var særlig kjent da filmen ble produsert.
  • Etter at regissør Griffith døde, tok en annen filmregissør – Donald Crisp (som også hadde en birolle i filmen) – æren for å ha regissert alle slagscenene. De fleste mener at dette ikke er sant.
  • Under innspillingen ble nesten alle scenene ferdig innspilt ved første opptak; kun én scene måtte filmes en gang til.
  • Under visning av filmen i forbindelse med halloweenfeiringen i Los Angeles i 1915 kledde flere tusen studenter seg ut som medlemmer av Ku Klux Klan.[2]
  • Dette er den første filmen som ble vist i Det hvite hus under daværende presidenten Woodrow Wilsons presidentperiode.
  • Dette er den første filmen som varte over 100 minutter; En nasjons fødsel er 190 minutter lang (det vil si 3 timer og 10 minutter).
  • Filmen var 12 filmruller lang.
  • Alle røykbombene som ble brukt under slagscenene, hadde egentlig som oppgave å kamuflere de delene av slagmarken der det ikke var plassert noen statister.
  • Med et budsjett på 110 000 dollar var En nasjons fødsel den dyreste filmen som var produsert på den tiden.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Ole Moen: USA – annerledeslandet i Vest (s. 184), forlaget Cappelen, Oslo 2005, ISBN 82-02-23844-7
  2. ^ «The Film Birth of a National Rebirths the Ku Klux Klan». SOUTHERN HOLLOWS PODCAST (engelsk). Besøkt 28. juni 2022. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]