Hopp til innhold

Mae Marsh

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Mae Marsh
FødtMary Wayne Marsh
9. nov. 1894Rediger på Wikidata
Madrid (Santa Fe County, New Mexico)[1]
Død13. feb. 1968[1][2]Rediger på Wikidata (73 år)
Hermosa Beach (Los Angeles County)
BeskjeftigelseSkuespiller, filmskuespiller, fjernsynsskuespiller Rediger på Wikidata
SøskenMarguerite Marsh
Oliver T. Marsh
Frances Marsh
NasjonalitetUSA
GravlagtPacific Crest Cemetery
UtmerkelserStjerne på Hollywood Walk of Fame
Aktive år19101964
IMDbIMDb

Mae Marsh

Mae Marsh (født Mary Wayne Marsh 9. november 1894[3] i Madrid i New Mexico i USA, død 13. februar 1968 i Hermosa Beach i California) var en amerikansk filmskuespiller med en karriere som strakk seg over 55 år.

Liv og virke

[rediger | rediger kilde]

En ofte fortalt historie om hennes bakgrunn var at hennes far var revisor ved jernbanen og døde da Mae var fire år. Hennes mor giftet seg på nytt, men hennes stefar omkom i jordskjelvet i San Francisco i 1906. Imidlertid er intet av dette riktig: Faren, S. Charles Marsh, var bartender, og han var i live i alle fall så sent som i juni 1900, da Mae Marsh var nesten seks år.[3] Stefaren, oljefeltinspektøren William Hall, kunne ikke ha omkommet i 1906, ettersom han vat oppført i mantallet av 1910 som boende med hennes mor May født Warne, og søstrene.[4]

Hun gikk på en klosterskole i Hollywood og skulket skolan for å se sin søster prøvefilme da hun ble oppdaget av D.W. Griffith.[trenger referanse]

Filmskuespillerinne

[rediger | rediger kilde]

Hun debuterte som skuespiller i 1910 med filmene Ramona og Serious Sixteen; et gjennombrudd kom året etter med filmen Fighting Blood.

Hun ble heltinne i flere av Griffiths filmer, der hun kunne spille pikeaktig såvel som moden kvinne, og fysisk vever men likevel sterk i sjelen.[trenger referanse] I rollen som lillesøster er hun minneverdig i En nasjons fødsel i 1915,[trenger referanse] der hennes skikkelse velger å begå selvmord i stedet for å bli voldtatt. En enda større suksess kom det påfølgende år i en av den amerikanske stumfilmens mesterverker, Intolerance, der hun spilte den av sorg nedtyngede hustrun.

Marsh inngikk en lukrativ kontrakt med regissør Samuel Goldwyn som var verdt 2500 dollar per uke etter filmen Intolerance i 1916, men ingen av de filmene som hun gjorde med ham var spesielt vellykket[trenger referanse]. Etter lydfilmens inntog medvirket hun i biroller i svært mange filmer.

Etter at hun giftet seg med en publisitetsagent for Goldwyn i 1918, sank hennes gjennomsnittlige filmproduksjon til cirka én film i året.

Marsh har en stjerne på Hollywood Walk of Fame som ligger ved Vine Street 1600.

Filmografi (stumfilmer)

[rediger | rediger kilde]

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ a b Gemeinsame Normdatei, GND-ID 1011706962, besøkt 14. august 2015[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Autorités BnF, data.bnf.fr, besøkt 10. oktober 2015[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ a b U.S. Census records for 1900, El Paso, Texas, Sheet No. 6
  4. ^ U.S. Census records for 1910, Los Angeles, California, Sheet No. 4A

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]