Lillian Gish

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Lillian Gish
Lillian Gish-edit1.jpg
Lillian Gish, 1921
Født Lillian Diana Gish
14. oktober 1893
Springfield, Ohio, USA
Død 27. februar 1993 (99 år)
New York City, New York, USA
Gravlagt Church of the Heavenly Rest
Mor Mary Gish
Søster Dorothy Gish
Yrke Skuespillerinne
Nasjonalitet USA
Medlem av Daughters of the American Revolution
Utmerkelser Commandeur des Arts et des Lettres‎, Æres-Oscar, Kennedy Center Honors, AFI Life Achievement Award, National Board of Review Award for Best Actress
Aktive år 1912–1987
IMDb IMDbRedigere på wikidata

Lillian Diana Gish (født 14. oktober 1893 i Springfield i Ohio, død 27. februar 1993 i New York City i New York) var en amerikansk skuespillerinne på TV, teater og i film og hennes karriere som skuespiller strakk seg over hele 75 år mellom 1912 og helt frem til 1987.

Filmkarriere[rediger | rediger kilde]

Gish var en fremtredende filmstjerne i 1910- og 1920-årene, og han var særlig knyttet til filmer som ble regissert av D. W. Griffith. Disse filmene inkluderte også hennes ledende rolle i Griffiths banebrytende film Birth of a Nation (1915). Hennes era av filmroller var sporadiske, men inkluderte mange minneverdige roller, blant annet i den kontroversielle vestlige filmen Duel in the Sun fra 1946, og den ukonvensjonelle thrilleren Night of the Hunter (1955). Hun gjorde mye arbeid på TV fra tidlig på 1950-tallet og langt inn på 1980-tallet.

The American Film Institute (AFI) nominerte Gish som en av de største kvinnelige skuespillerstjernene gjennom tidene. Hun ble også tildelt en Honorary Academy Award i 1971, og i 1984 mottok hun en AFI Life Achievement Award for sine skuespillerprestasjoner. Lillian Gish var en av USAs mest populære skuespillerinner i sin tid. Hennes første rolle i en film var i kortfilmen An Unseen Enemy. Hun spilte både i stumfilmer og senere i filmer med lyd da disse kom.

Etter å ha dukket opp i over 25 kortfilmer i løpet av sine to første år som filmstjerne, ble Lillian mer kjent og en stadig større stjerne, og hun ble etter hvert kjent som «The First Lady of the Silent Screen» og hun ble vist frem i flere overdådige produksjoner, ofte av litterære verker som for eksempel The Scarlet Letter. Gish ble nominert til en Oscar innen kategorien Beste kvinnelige birolle i 1946 for sine prestasjoner i filmen Duel in the Sun. Hun dukket opp i mange flere filmer fra tid til annen for resten av livet sitt, særlig kjent er hun fra Night of the Hunter, der hun spilte rollen som en landlig skytsengel og i denne filmen spilte hun mot Robert Mitchum som hadde rollen som en morderisk predikant.

Fjernsynskarriere[rediger | rediger kilde]

Gish hadde en lang rekke TV-opptredener fra tidlig på 1950-tallet til slutten av 1980. Hennes mest kritikerroste TV-arbeid var hovedrollen i den opprinnelige produksjonen av filmen The Trip to Bountiful i 1953. Hun opptrådte som keiserinne Maria Feodorovna i den kortvarige Broadway musikalen Anya i 1965. Hun ble tildelt en stjerne på Hollywood Walk of Fame ved 1720 Vine Street. Hennes siste rolle var i filmen The Whales of August i 1987 i en alder av 93 år.

Privatliv[rediger | rediger kilde]

Gish var hadde et kort forhold med filmprodusenten Charles Duell og dramakritikeren og redaktør George Jean Nathan. Gish sin tilknytning til Charles Duell utviklet seg senere til en skandale som slo ut i tabloidavisene på 1920-tallet etter at han saksøkte henne og gjorde flere intime detaljer fra deres forhold offentlig kjent. Gish døde mens hun sov, av naturlige årsaker, natt til 27. februar 1993, i en alder av 99 år og hun ble da begravet i Saint Bartholomew's Episcopal Church i New York City. Hennes eiendommer ble verdsatt til flere millioner dollar og ble gitt som arv til hennes guddatter Helen Hayes som også arbeidet som skuespiller. Hayes døde en måned etter gudmorens dødsfall.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]