Hopp til innhold

Thank You for Smoking

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Thank You for Smoking
Generell informasjon
Utgivelsesår17. mars, 2006
Prod.landUSAs flagg USA
Lengde92 min.
Språkengelsk
Bak kamera
RegiJason Reitman
ProdusentMax Levchin
Elon Musk
Edward R. Pressman
David O. Sacks
John Schmidt
Peter A. Thiel
ManusforfatterJason Reitman
MusikkRolfe Kent
SjeffotografJames Whitaker
KlippDana E. Glauberman
Foran kamera
MedvirkendeAaron Eckhart
Maria Bello
Cameron Bright
Adam Brody
Sam Elliott
Katie Holmes
Annen informasjon
Budsjett$7 millioner
Prod.selskapFox Searchlight
Eksterne lenker
Offisielt nettsted

Thank You for Smoking er en satirisk film fra 2006 regissert av Jason Reitman og produsert av David O. Sacks. Den er basert på boken ved samme navn av Christopher Buckley. Tittelen er basert på det mye brukte utsagnet «Thank you for not smoking» (Takk for at du ikke røyker i betydningen vennligst ikke røyk), og omslaget på DVD-utgivelsen er modellert etter Lucky Strike-sigarettesken.

Filmen ble utgitt til et begrenset antall kinoer 17. mars 2006, og hadde en landsdekkende lansering 14. april samme år. Innen 2007 hadde filmen inntjent mer enn US$ 39 millioner over hele verden.[1] 24. november 2006 kunngjorde NBC at de er igang med å lage en pilotepisode basert på filmen.[2] Filmen ble utgitt på DVD i USA 3. oktober 2006 og i Storbritannia 8. januar 2007.

Handlingsreferat

[rediger | rediger kilde]

Nick Naylor er visepresident for en lobby-bevegelse kalt "Academy of Tobacco Studies" og er talsmann for tobakksindustrien som forsøker å påvirke handlingene til mennesker i det daglige livet, og forsøker å påvirke at forskning om tobakk forårsaker lunge-sykdommer. eller ikke. De hevder at deres forskning, hovedsakelig finansiert av tobakk-selskaper, ikke har funnet noen endelige bevis for at røyking egentlig er skadelig. Nicks jobb er hovedsakelig å forsvare tobakk på TV-programmer, og presentere deres forskning for publikum. Naylor og vennene hans, skytevåpen-lobbyist Bobby Jay Bliss og alkohol-lobbyist Polly Bailey, møtes hver uke og kaller seg for "Merchants of Death" eller "The MOD Squad"

Naylors sjef, BR, sender Naylor til Los Angeles, og Naylor tar med seg sin unge sønn, Joey, i håp om å knytte ett nærmere bånd til ham. Dagen etter blir Naylor sendt for å møte Lorne Lutch, en mann rammet av kreft som en gang opptrådte for Marlboro i sigarett-annonser, men som nå kjemper mot sigaretter. Samtidig som sønnen ser på, tilbyr Naylor en koffert med penger til Lutch for hans taushet. Senator Finistirre, en av Naylors mest heftige kritikere, er initiativ-taker til et lov-forslag om å legge til blant annet en hodeskalle som advarsel på all sigarett-emballasje. I løpet av en TV-debatt med senator Finistirre mottar Naylor en drapstrussel fra en innringer. Til tross for trusselen planlegger Naylor å møte en komité for å bekjempe Finistirres forslag.

Naylor blir deretter kidnappet av en hemmelig gruppe, og dekket med nikotin-plaster. Når han våkner på sykehus, får han vite at han har overlevd på grunn av hans høye nikotin-toleranse etter tung røyking. Men han er nå overfølsom overfor nikotin og kan aldri røyke igjen. I mellomtiden har Naylor blitt forført av en ung reporter som heter Heather Holloway. Naylor forteller henne alt om sitt liv og karriere, informasjon som hun publiserer like etter kidnappingen. Artikkelen hennes kritiserer nådeløst Naylor og hans arbeid, og avslører blant annet Lutchs bestikkelse og MOD-troppen. Hun beskylder Naylor for å ha trent sønnen Joey til å følge hans amoralske eksempel. All offentlig sympati på grunn av Naylors kidnapping fordamper raskt, og Naylor blir sparket av BR.

Naylor faller ned i en depresjon frem til sønnen Joey hjelper ham huske integriteten i jobben hans med å forsvare organisasjoner som ingen føler fortjener et forsvar. Under en høring innrømmer Naylor alle problemene ved å røyke, men argumenterer for at offentlighetens bevissthet allerede er høy nok uten ekstra advarsler. Han understreker forbrukernes valg og ansvar, og hevder til senator Finistirres forferdelse at hvis tobakk-produsenter er skyldige i tobakk-relaterte dødsfall, er kanskje Finistirres hjem-delstat Vermont, som en stor produsent av ost, også skyldig i kolesterol-problemer og relaterte dødsfall til dette. BR gratulerer Naylor med talen og tilbyr ham en jobb, men Naylor har forandret seg.

Medvirkende

[rediger | rediger kilde]

*Karakterer som ikke opprinnelig var med i boken.

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ «Weekend Box Office». BoxOfficeMojo.com. Besøkt 7. mai 2006. 
  2. ^ «NBC Gets in 'Smoking' Habit». Zap2It.com. Arkivert fra originalen 7. desember 2006. Besøkt 24. november 2006. 

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]
Engelsk Wikiquote har en samling sitater relatert til: