Lucky Strike

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Lucky Strike

Lucky Strike, «Luckies», er en amerikansk sigarett fra British American Tobacco, og i Norge markedsført av British American Tobacco Norway AS.

Sigaretter[rediger | rediger kilde]

Lucky Strike ble først lansert i 1871, da som skråtobakk, senere som sigarett – og i 1916 ble Lucky Strike lansert som en ferdig sigarett i en mørkegrønn pakke. I 1917 kom Lucky Strikes slagord: «It's toasted», for å informere om hvordan tobakken er produsert. Samme året ble meldingen «L.S.M.F.T.», («Lucky Strike betyr fin tobakk») introdusert på sigarettpakkene.

I 1942 fikk pakken det utseendet vi kjenner i dag. Logoen er designet av Raymond Loewy, som også designet Coca-Cola-logoen. Han gjorde den mørkegrønne pakken hvit. I en berømt annonsekampanje stod det: "Lucky Strike Green has gone to war" (= Lucky Strike er gått i krig), med påstand om at kobberet som ble benyttet i grønnfargen, var nødvendig for krigsinnsatsen i andre verdenskrig.[1] I virkeligheten brukte American Tobacco krom for å fremstille det grønne blekket, og kobber for å lage den gylne kanten. En begrenset mengde av begge var tilgjengelig, men erstatningsvarene gav pakken et kjedelig utseende. Sannheten var at den nye hvite innpakningen kom for å modernisere merket og appellere til kvinnelige røykere; markedsundersøkelser viste at kvinner brydde seg lite om den grønne innpakningen på et tidspunkt da kvinner var begynt å bli en viktig kundegruppe for tobakksprodusenter. Krigsinnsatsen ble dermed et bekvemt påskudd for å endre produktet, og samtidig fremstå som patriotisk.[2]

Snus[rediger | rediger kilde]

I 2005 lanserte British American Tobacco Lucky Strike (snus). Det spesielle med Lucky Strike-snusen er at boksen er laget av metall. Videre er porsjonssnusen kamuflert med folie for å holde på friskheten. På folien står følgende: "With a tobacco recipe so secret, we'd locked it in a metal can."

Lucky Strike med en spansk helsenotis

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Robert Heide og John Gilman, Home Front America: Popular Culture of the World War II Era s. 128-9, ISBN 0-8188-0927
  2. ^ "Bull's Eye Logo" av Barbara Mikelson på snopes.com

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]