Trochodendraceae

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra Tetracentraceae)
Gå til: navigasjon, søk
Trochodendraceae
Trochodendron aralioides
Trochodendron aralioides
Vitenskapelig(e)
navn
:
Trochodendraceae
Norsk(e) navn: Trochodendraceae-familien
Hører til: Orden: uplassert (Trochodendrales?),
egentlige tofrøbladede planter,
dekkfrøede planter
Antall arter: 2
Habitat: alle kontinenter unntatt Antarktika og Australia
Utbredelse: terrestrisk
Delgrupper:
Fossil Trochodendron nastae fra Washington state, USA.

Trochodendraceae (latin) er en plantefamilie som i APG II-systemet ikke er plassert i noen spesiell orden, men klassifisert som en arkaisk familie med bare to arter direkte under de tofrøbladete planter. Tidvis samles familien i en egen orden Trochodendrales. Familien har to slekter og to arter av trær, og det er valgfritt om man vil skille ut en egen familie Tetracentraceae eller regne dens arter under Trochodendraceae.

De to artene i familien(e) har alltid vært interessante for botaniker, fordi de deler noen arkaiske trekk som er unike for frøplanter. De to tre-artene har sekundære vedvev (xylem) uten kar, hvilket er ganske unikt blant frøplanter.

Slekter og arter[rediger | rediger kilde]

De to slektene, eventuelt som separate familier, med hver sin art er:

 • Trochodendron
  • Trochodendron aralioides – Japan, Korea, Taiwan – er et inntil 20 meter høyt tre som vokser i det østligste Asia, på Japan, sørlige Korea, og på Taiwan. Årets skudd bærer mørkegrønne, læraktige blader i tett spiralstand. De bredt lansettformede bladene blir inntil 14 cm lange og 8 cm brede. Blomstene sitter 10-20 sammen i en blomsterstand, hver blomst er gulgrønn og inntil 18 mm i diameter. Det sitter 40-70 pollenbærere i ring rundt 4-11 griffeler, men blomstene har ingen kronblad. Frukten er inntil 2 cm i diameter, og inneholder 4-11 tørre frøgjemmer som sprekker opp og sprer frøene.
  • Trochodendron nastae (utdødd †) – USA, Canada
 • Tetracentron
  • Tetracentron sinense – Himalaya – er et 20-40 meter høyt tre som vokser i Kina, ved Himalaya. Treet er løvfellende, selv om det ofte oppgis feilaktig at det er eviggrønt. Unge stilker er røde med et gul-oransje spisst skudd om våren. Bladene er mørkegrønne og bredt hjerteformede, opptil 13 cm lange og opptil 10 cm brede. Skuddene bærer et blad hvert år. Blomstene mangler kronblad og er grønngule eller svakt gule, og henger på 10-15 cm lange rakler. Frukten er 2-5 mm lang, og sprekker opp for å frigi 4-6 frø.
  • Tetracentron atlanticum (utdødd †) – Europa
  • Tetracentron piperoides? (utdødd †) – Alaska

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]


Commons Commons: Category:Trochodendraceae – bilder, video eller lyd