Hopp til innhold

Denominazione di origine controllata

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Denominazione di origine controllata er en italiensk kvalitetsbetegnelse for vin og matvareprodukter.

Det finnes to nivåer:

  • DOC — Denominazione di origine controllata
  • DOCG — Denominazione di origine controllata e garantita

Begge nivåer krever at produksjonen skjer i et angitt geografisk område, ved hjelp av klart definerte metoder, og at kvalitet tilfredsstiller en streng standard.

DOCG-områder er små lommer inne i DOC-områder, og betegnelsen garanterer fremragende produkter, som har vært gjenstand for enda strengere kvalitetskrav enn produkter fra DOC-området.

Behovet for DOCG-klassifiseringen oppsto ved at mange i den italienske vin- og matvareproduksjonen mente at DOC-klassifiseringen var for lett å oppnå. Et nytt og langt strengere system ble opprettet som følge av dette.

En av forskjellene mellom DOC- og DOCG-klassifisert vin er at sistnevnte alltid blir analysert og prøvesmakt av offentlig lisensierte vineksperter før den blir tappet på flasker. For å forhindre juks blir all DOCG-vin utstyrt med et nummerert segl fra myndighetene over flaskens topp eller korken.

Det har i en tid vært diskutert i Italia om det skulle innføres en enda strengere kvalitetsklassifisering enn DOCG. Dersom dette skjer, vil sannsynligvis kun de aller beste enkeltvinmarkene i Barolo oppnå en slik anerkjennelse.

Autoritetsdata