Hopp til innhold

Terje Boye Hansen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Terje Boye Hansen
Terje Boye Hansen som gjestedirigent for Forsvarets Musikkorps Nord-Norge og solist Jan Høiland under Festspillene i Nord-Norge i 2007.
Født25. mars 1946Rediger på Wikidata (78 år)
BeskjeftigelseDirigent Rediger på Wikidata
NasjonalitetNorge
Musikalsk karriere

Terje Boye Hansen (født 25. mars 1946 i Oslo) er en norsk dirigent og fagottist. Han har vært ansatt ved Den norske opera fra 1968 hvor han virket som solofagottist fram til 1990 og som kapellmester fra 1993. Han var sjefsdirigent i Kristiansand symfoniorkester fra 2001 til 2006.

Biografi[rediger | rediger kilde]

Hansen er utdannet som fagottist, musikkpedagog og dirigent. Etter studiene ble han i 1968 ansatt ved Den Norske Opera som fagottist, og som solofagottist fra 1980. I tillegg til musikerjobben hadde han dirigentoppgaver både i Norge og utlandet – blant annet for Den Norske Opera.

Etter å ha avsluttet sitt orkestervirke i 1990 ble han i 1993 igjen tilknyttet Den Norske Opera, denne gang som dirigent.

Hans repertoar omfatter en rekke operaer og operetter, samt en rekke balletter, (Carmen, La traviata, Madama Butterfly, Hänsel und Gretel, Don Giovanni, Cosi fan tutte, Tryllefløyten, Ildfuglen, Vårofferet m.fl.)

Han har hatt utallige oppdrag for radio og TV og engasjementer i England, Tyskland, Sør-Afrika, Russland, Polen og Sverige.

Han har turnert i Norge, Finland, Danmark, Tyskland og Italia med Den Norske Opera, bl.a. med balletten The Tempest av Arne Nordheim og Glen Tetley, og i London med Prokofievs Romeo og Julie. Høsten 1988 mottok han prisen som Festivalens dirigent ved den internasjonale festivalen Neue Musiktheaterwerkstatt, arrangert som en del av Kulturstadt Berlin 88.

I de senere år har Hansen lagt ned en stor innsats for å gjøre glemte deler av norsk musikkhistorie kjent for dagens publikum. Særlig har han jobbet mye med norsk romantisk musikk rundt forrige århundreskifte, også kjent som gullalderen i norsk musikkhistorie. Dette gjenspeiles tydelig i listen over plateutgivelser med Hansen som musikalsk leder. Blant komponistene han har dratt fram i lyset er Hjalmar Borgstrøm og Sigurd Islandsmoen.

Hansen ble i 2020 tildelt Kongens fortjenstmedalje.[1]

I 2021 ble han utnevnt til æresmedlem av Norsk Tonekunstnersamfund.[2]

Utgivelser[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Tildelinger av ordener og medaljer». www.kongehuset.no (norsk). Besøkt 13. juni 2020. 
  2. ^ «Norsk Tonekunstnersamfund - For solister og kammermusikere». Norsk Tonekunstnersamfund. Besøkt 15. september 2021. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]