Ildfuglen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Léon Baksts kostymer til Firebird

Ildfuglen (egentlig russisk Zhar-ptitsa eller fransk L'Oiseau de feu) er en ballett i én akt og to scener. Libretto og koreografi av Michel Fokine til musikk av Igor Stravinskij, dekorasjoner av Golovine (med kostymer for Ildfuglen og Tsarevne av Bakst) dirigert av Gabriel Pierné produsert 25. juni 1910 Djaghilevs kompani, operaen i Paris med Karsavina, Fokine, Fokina og Bulgakov.

Handling[rediger | rediger kilde]

Basert på forskjellige russiske folkeeventyr forteller balletten om prins Ivan som fanger en merkelig ildfugl. For å få tilbake friheten gir den Ivan en fjær med hvilken han kan påkalle ildfuglen i farens stund. Dette skjer når Ivan forelsker seg i den skjønne Tsarevna, som er fanget av uhyret Kaschei. Med hjelp av ildfuglen dreper Ivan Kastchei og feirer deretter bryllup med Tsarevna med stor pomp og prakt.

Oppsetninger[rediger | rediger kilde]

Ildfuglen er en av de mer suksessfylte moderne ballettene i det 20. århundre. Det er ofte blitt gjenoppført f.eks av Djaghilev i 1926, med nye kostymer av Goncharova, og for Saddler Wells Ballet i 1954. Denne versjonen er en del av The Royal Ballet (film 1959 – også en BBC TV-produksjon 1965). Individuelle versjoner ved Bolm for Ballet Theatre, dekorasjoner av Chagall 1945), Balanchine, New York City Ballet med Chagall-dekorasjonene 1949, og senere versjon av Robbins, Lifar (operaen i Paris 1954), Cranko (Stuttgart 1964), Skibine (Harkness Ballet, New York 1965), Brian MacDonald (Harkness Ballet, New York. 1967), Béjart (bare en suite, Paris og Brüssll 1970, tysk tv2 produksjon 1973), Holm (København 1972, Dansk TV-produksjon 1974).

Kilder[rediger | rediger kilde]

The Concise Oxford Dictionary of Ballet, Horst Koegler 14. okt. 1982) (Oxford Paperback Reference).