Teletopia

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Teletopia AS ble etablert av Robert Hercz i 1994 som det fjerde teleoperatørselskapet i Norge, etter Telenor, Telia og Telenor Mobil. Selskapet tilbød spesialiserte teletjenester med hovedfokus på styring av inngående telefoni til bedrifter. I 2007 hadde selskapet en omsetning på 92 millioner kroner.

Historikk[rediger | rediger kilde]

I 1995 nektet først Telenor å koble Teletopias telesentral til det offentlige telenettet, men Statens teleforvaltning fattet vedtak om tilkobling.

Teletopia måtte dessuten gå til retten for at Telenor skulle slippe igjennom trafikk til nye nummerserier som Teletopia hadde fått tidelt av telemyndigheten. Det ble også startet en klagesak for telemyndigheten om overpriser. Teletopia vant klagesaken, og anla søksmål mot Telenor om tilbakebetaling av ulovlig overpris.

I 1997 inngikk Teletopia avtale med NRK, TV 2, Norsk Rikstoto, Oslo kommune og andre norske aktører. Selskapet utviklet en fegen versjon av Telenors Alfanummer-tjeneste, og da Telenor la ned sin tjeneste,[når?] overtok Teletopia alle 40 000 alfanumre fra Telenor.

I 1998 ble det åpnet det for full konkurranse i telesektoren i Norge. Teletopia vinner mot Telenor i Oslo tingrett: Telenor må betale erstatning på 25 millioner kroner. Telenor anker dommen. I 2005 taper Teletopia i Lagmannsretten mot Telenor og må betale egne og Telenors saksomkostninger siden 1996, total kostnad ca. 24 millioner kroner.

I 1999 leverer Teletopia verdens aller første[trenger referanse] sanntids telestemming til TV 2 som bruker systemet i programmet Bykampen, der levende søyler og diagrammer justerer seg på skjermen etter hvert som publikum ringer inn og stemmer.

I 2002 tildeles Teletopia konsesjon fra Samferdselsdepartementet og starter utbygging av det tredje mobilnettet i Norge. Kommersiell prøvedrift av nettet som dekker Oslo og deler av Bærum starter i 2003. I 2004 åpner nettet med såkalt "nasjonal roaming" hos Telenor, slik at Teletopias kunder får dekning også utenfor eget nett.

2003: NRK blir verdens første kringkaster som viser sanntids posisjonering i direktesending, her av innsender av SMS under debattprogrammet «Standpunkt». NRK vinner internasjonal pris for tjenesten.

2003: NRK blir verdens første kringkaster som i TV-sending viser "direktesendt" MMS-bilde tatt med mobiltelefon og sendt inn av en seer. NRK vinner internasjonal pris for tjenesten.[1]

2005: Teletopia selger mobilvirksomheten til MTU for 50 millioner kroner. MTU går konkurs i 2008 og Teletopia taper rundt 30 millioner kroner.

2005: Leverer sanntids posisjonering for Birkebeinerrittet og NRK under VM i Offroad. Brukes i Sportsrevyen og internasjonal sending.

2006: Teletopia vinner anbud om å levere teletjenester og betalingsløsninger for Piggdekkavgift for Oslo, Bergen og Trondheim kommune. Betaling skjer via SMS eller ved anrop til Teletorgnummer.

2005: Post- og teletilsynet ber Teletopia påta seg ansvar for å utvikle det nye nasjonale systemet for overføring av opprinnelsesmarkering (abonnentdata, posisjonering osv) til nødsentraer ved anrop til 110, 112, 113.

2007: Teletopias system for overføring av opprinnelsesmarkering tas i bruk av alle landets teleoperatører. Telenor legger ned sin egen gamle tjeneste, og tar i bruk Teletopias system.

2008: Teletopia lanserer www.FreedomOfSpeech.no som lar brukere ringe veldig billig til utlandet fra mobiltelefon og hjemmetelefon.

2009: Teletopia starter utvikling av neste generasjons telesentral som åpner for enda mer avansert og spesialisert tjenesteproduksjon.

2009: Lanserer nettintegrert samtaleopptaker for kundesentra, finansinstitusjoner osv. Brukerne slipper man å investere i kostbare løsninger tilknytet hussentralen, og kan bruke RecordAll som ligger ute i telenettet.

2010: Utvider tjenesten www.RecordAll.no til å kunne hjelpe personer som utsettes for trakassering, mobbing, trusler osv. å sikre dokumentasjon for å kunne overlevere dette til politiet.

2010: Lanserer "TeleKey" – adgangskontroll og portåpner med mobiltelefon som adgangskort.

2011: Lanserer mPark – app for iPhone og Android som gjør det enkelt å betale parkering på offentlige og private parkeringsplasser.

2015: Selskapet ble besluttet avviklet. Teleoperatørvirksomheten ble solgt, og selskapet begjærte oppbud i 2017.

Mobilnett[rediger | rediger kilde]

Teletopia fikk i 2002 lisens til å drive GSM-mobilnett i 1800 MHz-båndet. Selskapet bød kr 51.750,- for lisensen,[2] vedlagt som krysset sjekk. Årsaken til at budet ble vedlagt som krysset sjekk, var at det var enklere og billigere å by på denne måten, enn å stille bankgaranti for beløpet.

De første senderne kom på lufta våren 2003, og nettet ble åpnet for kommersiell drift i oktober 2003. Nettet dekket da Oslo og deler av Bærum.

Konsesjonen gitt av Samferdselsdepartementet inneholdt en klausul om at man skulle basere seg på såkalt «nasjonal roaming» med Telenor, dvs. at brukerne benyttet Telenor Mobils nett når man befant seg utenfor eget dekningsområde. Det tok imidlertid lang tid før Telenor åpnet for nasjonal roaming, og først etter runder med klagesaker hos Post- og teletilsynet og Samferdselsdepartementet, kom dette på plass.[3]

Teletopias nett var spesielt på to måter, ved at det tilbød tjenestene NITZ og Celleinfo. NITZ (Network Integrated Time Zone) sørger for at klokken på mobiltelefonen alltid viser rett tid, dvs. systemtiden, mens Celleinfo viser hvilken celle (ikke basestasjon) brukeren er koplet til. Dette gir abonnenten en viss indikasjon på hvor han befinner seg, og danner grunnlag for utvikling av avanserte posisjonsbaserte teletjenester.

Teletopias mobilvirksomhet ble organisert gjennom heleide datterselskap. Mobiltelfonvirksomheten ble solgt til MTU Gruppen AS i desember 2005 gjennom det nystiftede selskapet Mobile Networks AS, som senere endret navn til MTU Nett AS. MTU Nett AS gikk konkurs i 2008. MTU Gruppen AS gikk konkurs i 2009.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]