Alfanummer

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Alfanummer, eller tekstnummer (svensk: alfanummer, textnummer, engelsk: phonewords, amerikansk Vanity Numbers), er telefonnummer basert på ord istedenfor tall. Du ringer et tekstbasert telefonnummer ved å trykke en gang på den tasten der bokstaven står, akkurat som du ville gjort i en sms-melding med T9-ordliste. Et eksempel er 400 BOLIG, som tilsvarer nummeret 400 26544.

Et alfanummer i Norge må inneholde minimum fem bokstaver etter prefikset. 815- og 400-nummer innebærer at innringer dekker samtalekostnaden. 800 er et såkalt gratis grønt nummer for innringere, men dette gjelder ikke ved bruk av mobiltelefon der både bedriften og innringer betaler fulle kostnader (dobbelfakturering). Det er ingen øvre grense for hvor mange bokstaver et slikt nummer kan inneholde, da nummer etter det åttende blir ignorert av tele-systemet.

Historikk[rediger | rediger kilde]

Alfanummer har eksistert i USA i mer enn 30 år. USA innførte én standard på telefonknappene helt fra starten, mens det i Europa og Asia har vært avvikende standarder på noen fasttelefoner (altså at bokstavene stod ulikt plassert på telefonknappene).

Det var først i 1997, på initiativ fra British Telecom, at ITU vedtok én standard i Europa. Siden den tid har derfor alle nye fasttelefoner og telefonkiosker hatt likt tastatur som det vi er vant med fra mobiltelefoner.