Hopp til innhold

Norsk Rikstoto

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Brukere som spiller på Norsk Rikstoto er nødt til å sette spillegrenser. Disse spillegrensene fungerer slik i følge[1] Norsk Rikstoto:

Eksempel: Hvis du 1. juli har satt din spillegrense til 20 000 kroner per måned og har valgt å legge til gevinster til din spillegrense, spiller for 10 000 kroner 1. juli og vinner 18 000 kroner, vil du kunne spille for følgende 1. august:

Ubenyttet spillegrense kr 10 000 (din spillegrense er 20 000, du har spilt for 10 000)
+ gevinst kr 18 000
+ spillegrense per måned kr 20 000
= Spillegrense 1. august kr 48 000
Norsk Rikstoto
Org.formStiftelse
Org.nummer956444586
Stiftet24. september 1982[2]
LandNorge
HovedkontorOslo
Adm. dir.Camilla Garmann
Nettstedwww.rikstoto.no

Norsk Rikstoto er en norsk stiftelse som ble opprettet 24. september 1982 av Det Norske Travselskap og Norsk Jockeyklub. Stiftelsen har konsesjon fra staten til å drive monopoltotalisatorvirksomhet innen hestesport.[3] Norsk Rikstoto er valgt av myndighetene til å være den eneste aktøren som får lov til å tilby hestespill i Norge. Det er strenge krav fra myndighetene til å avdekke uheldig spilleadferd og til å iverksette tiltak overfor dem som får problemer.[4] Alt hestespill skjer registrert.[5] Norsk Rikstoto har investert store midler i verktøy for at alt hestespill skal skje innenfor trygge rammer for alle kunder, samt gjennom rasjonell drift legge til rette for at mest mulig av inntektene fra spillet kan gå til å fremme norsk hestesport, hestehold og hesteavl. Staten gir et lovverk, men krever 3,7 % av Norsk Rikstotos brutto årlige omsetning i avgifter.[6]

Styreleder i Norsk Rikstoto er Silvija Seres og administrerende direktør er Camilla Garmann.[7]

Overskudd

[rediger | rediger kilde]

Norsk Rikstoto er den økonomiske motoren i norsk hestesport. Det er spill på hest som gir Norsk Rikstoto inntekter, og hele overskuddet går tilbake til norsk hestesport. I 2018 ble det overført mer enn 500 millioner kroner til dette formålet.[8] Pengene går til blant annet barneidrett, utdanning, avl, forskning, hestevelferd og hest i terapi.

Tar vare på hesten

[rediger | rediger kilde]

Norsk Rikstoto er med på å bevare utrydningstruede norske hesteraser[9], og er med på å finansiere hestevelferd. Det legges ned store ressurser i å preparere landets travbaner og ene galoppbane, slik at baneunderlaget hele tiden er mest mulig skånsomt for hestebeina. På alle kjøringer er det veterinær til stede for å påse at hestene som kommer til start er i god skikk. Det er Norsk Rikstoto som finansierer denne ordningen.

 • V75 – Er hovedspilleformen på lørdager og går ut på å finne riktig vinner i 7 forhåndsbestemte løp. Det utbetales premie for 7, 6 og 5.
 • V65 – går ut på å finne riktig vinner i seks forhåndsbestemte løp. Det utbetales premie for 6 og 5 rette.
 • V64 – går ut på å finne riktig vinner i seks forhåndsbestemte løp. Det utbetales premie for 6, 5 og 4 rette.
 • 5+ – er et spill med 4 premier. Hensikten med spillet er å plukke de fem første hestene i mål i rett rekkefølge i et gitt løp hver dag.
 • V5 – spillet går ut på å finne vinneren i 5 forhåndsbestemte løp. Det er kun en premiegruppe i V5, men dersom ingen har 5 rette utbetales det premie for 4 rette.
 • V4 – spillet går ut på å finne riktig vinner i 4 forhåndsbestemte løp. Det er kun en premiegruppe i V4, men dersom ingen har 4 rette utbetales det premie for 3 rette.
 • Dagens Dobbel – spillet går ut på å finne riktig vinner i to forhåndsbestemte løp. For å vinne må du ha riktig vinner i begge løpene.
 • Trippel – går ut på å finne de tre første hestene i mål – i riktig rekkefølge.
 • Tvilling – går ut på å finne de to første hestene i mål, uavhengig av rekkefølge dem i mellom. Tvilling kan spilles til alle norske og svenske travløp.
 • Duo – går ut på å finne de to første hestene i mål i riktig rekkefølge. Duo kan spilles i alle løp til alle galopparrangementer.
 • Vinner – spillet går ganske enkelt ut på å finne riktig vinner i ett løp. Alle som har spilt på riktig hest vinner. Dette kan spilles i alle løp som blir avviklet.
 • Plass – i spillet skal hesten du satser på bli blant de tre første hestene i mål. Men dersom du spiller Plass i løp med seks eller færre starterklærte hester, blir det kun utbetaling på første- og andreplass. Alle som har spilt på riktig hest får gevinst[10]

Referanser

[rediger | rediger kilde]
 1. ^ «Norsk Rikstoto». www.rikstoto.no. Besøkt 13. mai 2024. 
 2. ^ w2.brreg.no[Hentet fra Wikidata]
 3. ^ matdepartementet, Landbruks-og (14. oktober 2016). «Fornyet konsesjon til Norsk Rikstoto for totalisatorspill». Regjeringen.no (norsk). Besøkt 9. oktober 2020. 
 4. ^ «Norsk Rikstoto tilbyr spill på hest i Norge. Lotteritilsynet fører tilsyn med RT». Lotteri- og stiftelsestilsynet. Besøkt 9. oktober 2020. 
 5. ^ Larsen, Stein. «Rikstoto: Krav til registrert spill på banene». trav365.no (norsk). Besøkt 9. oktober 2020. 
 6. ^ Bryhn, Rolf (10. desember 2019). «Norsk Rikstoto». Store norske leksikon. Besøkt 28. oktober 2022. 
 7. ^ Berg, Bengt (15. januar 2020). «To kvinner skal redde hestesporten - Økonomisk krise: Tar oppvasken etter herrefesten». dagbladet.no (norsk). Besøkt 9. oktober 2020. 
 8. ^ «Årsmelding Norsk Rikstoto 2018» (PDF). Arkivert fra originalen (PDF) 3. januar 2020. Besøkt 9. september 2020. «Resultat før overføringer til formålet: kr 535 156» 
 9. ^ «Om NHS - STIFTELSEN NORSK HESTESENTER». www.nhest.no. Besøkt 9. oktober 2020. 
 10. ^ «Les om våre spill på hest». beta.rikstoto.no (norsk). Besøkt 9. oktober 2020. 

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]