Windows Notisblokk

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Windows Notisblokk
Utgiver(e)Microsoft
Utvikler(e)Microsoft
Distributør(er)Microsoft Store
Utgitt 1985
PlattformMicrosoft Windows
OperativsystemMicrosoft Windows
Sjangerteksteditor
LisensProprietær lisens
Nettstedwww.microsoft.com (en)

Windows Notisblokk, på engelsk Notepad og i dagligtale kalt «notisblokk», er en enkel programvare for redigering og skriving av tekst som har vært inkludert i alle versjoner av Microsoft Windows siden Windows 1.0 som ble sluppet i 1985.

I de fleste Windows-versjoner trenger man kun å trykke windows-tasten + R og skrive notepad (eventuelt etterfulgt av .exe) + enter for å komme til programmet.

Oversikt[rediger | rediger kilde]

Notisblokk er kun for skriving og redigering med vanlig tekst (ofte referert til som ren tekst). De ferdige filene, ofte lagret som .txt-filer, har ingen formattagger eller utforming, noe som gjør programvaren passende for redigering av systemfiler som skal brukes i DOS.

Et merkverdig særtrekk med Notisblokk er at det ikke støtter noen formatering i det hele tatt, så hvis man kopierer tekst fra en Internettside og limer det inn i en ordprosessor vil formateringsdataen komme med, og vil være vanskelig å fjerne. Men hvis man først limer det inn i Notisblokk vil Notisblokk fjerne alle formateringstagger slik at man kan lime det inn i sitt destinasjonsprogram.

Notisblokk kan redigere filer i nesten ethvert format; men, den kan ikke operere med Unix-stil-tekstfiler korrekt. Dette kan derimot Wordpad.

Tidlige versjoner av Notisblokk tilbød kun de mest grunnleggende funksjoner, slik som å finne tekst. Nyere versjoner fra Windows har derimot en oppdatert versjon av Notisblokk med en søk og erstatt-funksjon (Ctrl + H). Den har også Ctrl + F for søk og andre like tastatursnarveier. I eldre versjoner slik som de som kom med Windows 95, Windows 98, Windows Me og Windows 3.1 var det en maksgrense på filene på 65k.

Frem til Windows 95 var Fixedsys den eneste tilgjengelige fonten i Notisblokk. Med Windows NT 4.0 og 98 ble muligheten til å endre font introdusert. I Windows 2000 og XP ble standardfonten endret til Lucida Console.

Frem til Windows Me var det nesten ingen snarvei- og linjetellingsfunksjoner. Fra Windows 2000 ble snarveier for vanlige oppgaver, slik som ny, åpne og lagre tilføyd. Også en statuslinje med linjeteller.

I den Windows NT-baserte versjonen av Windows kan Notisblokk redigere tradisjonelle 8-bitstekstfiler samt Unicode-tekstfiler (begge UTF-8 og UTF-16, og når det gjaldt UTF-16: både little-endian og big-endian.).

Notisblokk har også en innebygd og simpel loggingsfunksjon som simpelthen tilføyer et nytt tidsstempel hver gang filen blir åpnet. For å aktivere denne funksjonen må den første linjen i tekstfilen være «.LOG» (uten anførselstegn).[1]

Notisblokk var inntil nylig en applikasjon kun for Windows, men kan nå kjøres på Open source-operativsystemet ReactOS. Det finnes dog mange tilsvarende programmer med enten lik eller utvidet funksjonalitet for Windows og andre operativsystem.

Oppdage unicode[rediger | rediger kilde]

Windows NT-versjonen av Notisblokk, installert som standard på Windows 2000 og Windows XP, har evnen til å oppdage unicode-filer som mangler et byte-ordremerke (BOM, byte order mark). Dette gjør den ved å bruke en Windows-API-funksjon kalt IsTextUnicode. Denne funksjonen har sine mangler ved at noe ASCII-tekst blir feilaktig identifisert som UTF-16. Feilen er kjent som Bush hid the facts ettersom dette er en av tekststrengene som kan feiltolkes av programmet.

18. mai 2006 ble det rapportert at hvis Notisblokk fikk en fil som inneholdt et sitat som «this app can break» (eller til og med en simplere streng slik som «aaaa aaa aaa aaaaa») så ville Notisblokk ta den som en tobits Unicode og dermed prøve å fremvise det som det. Hvis den korrekte kinesiske fonten ble installert ville kinesiske bokstaver bli vist. Problemet kom av en spesifikk streng av karakterer delt av mellomrom. Denne strengen er Fire bokstaver, mellomrom, tre bokstaver, mellomrom, tre bokstaver, mellomrom, fem bokstaver og ingen ny linje. Det fungerte også med fire bokstaver, mellomrom, fem bokstaver, mellomrom, fem bokstaver, mellomrom, fem bokstaver uten ny linje (som i «this thing might break»). Noen ganger fungerte det også uten det første mellomrommet, som i «abcdefgh ijk lmnop». Dette kan gjøres med de fleste ord og uttrykk som passet inn i det spesifikke mønsteret. På den tiden trodde mange at problemet var et «påskeegg», men det var ikke tilfelle. Andre adresserte feilen korrekt til Unicode-oppdagelsesalgoritmen.

Denne feilen har blitt rettet opp i Windows Vistas versjon av Notisblokk.

Konkurrerende programvare[rediger | rediger kilde]

Notisblokk har måtte vike hos mange for programmer som Wordpad eller Microsoft Word. Men Notisblokk krever ikke en lås på filene den åpner, så den kan åpne filer som allerede er åpnet av andre prosesser, brukere eller datamaskiner, noe Wordpad ikke kan. Også, siden Notisblokk ikke har avansert formateringsfunksjonalitet, synes mange at det enkle programmet er raskere og bedre til å bruke for grunnleggende tekstoperasjoner. DOS EDIT-tekstprogrammet, spesielt slik som den er oppdatert i Windows 95, hvor den kan være en MDI-applikasjon, gir også mange funksjoner som aldri har blitt gitt av Notisblokk.

Hurtigtaster i Notisblokk[rediger | rediger kilde]

 • Ctrl-N: Ny
 • Ctrl-O: Åpne
 • Ctrl-S: Lagre
 • Ctrl-P: Skriv ut
 • Ctrl-Z: Angre
 • Ctrl-X: Klipp ut
 • Ctrl-C: Kopier
 • Ctrl-V: Lim inn
 • DEL: Slett
 • Ctrl-F: Søk etter (Ctrl-B i norsk Windows XP)
 • F3: Søk etter neste
 • Ctrl-H: Erstatt
 • Ctrl-G: Gå til
 • Ctrl-A: Merk alt
 • F5: Klokkeslett/dato
 • F1: Hjelp

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ «Arkivert kopi». Arkivert fra originalen 28. juli 2009. Besøkt 1. juli 2008. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]