Hopp til innhold

Tautra og Svaet naturreservat og fuglefredningsområde

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Tautra og Svaet naturreservat og fuglefredningsområde
LandNorge[1]
Ligger iFrosta
Verneformramsarområde, naturreservat, biotopvern
Areal16,5
Opprettet1984, 2003
Kart
1 = Svaet dyrefredningsområde
2 = Svaet fuglefredningsområde
3 = Tautra naturreservat
4 = Øksningen naturreservat
Tautra og Svaet naturreservat og fuglefredningsområde
63°33′33″N 10°37′52″Ø

Tautra og Svaet naturreservat og fuglefredningsområde er et naturreservat og biotopvern på og rundt øya Tautra i Frosta kommune, Trøndelag. Både Tautra naturreservat (2,7 km²) og Svaet fuglefredningsområde (13,8 km²) inngår i ramsarområdet som etablert i 1985. Det meste av verneområdet er sjøarealer.

Fredningsområdet ble opprettet i 1984 for å bevare et viktig og artsrikt våtmarksområde. Fredningsbestemmelsene ble revidert i 2003, i forbindelse med verneplan for sjøfugl i fylket.

Strand, fjære og sjø i verneområdet er meget viktige rasteplasser for trekkende våtmarksfugler som gjess, ender og vadere. Mer enn 200 fuglearter er observert innenfor verneområdet. I de meste hektiske trekkperiodene vår og høst kan tusenvis av fugler være samlet her. I trekktidene er også en lang rekke sjeldne fuglearter observert i området. Om vinteren overvintrer et bredt antall fugler: mest dykkender, men også lommer, dykkere, skarv, stokkand, havørn og alkefugler. Både ærfugl og sjøorre bruker svaet som myteområde, mens svingfjærene felles midtsommers.

Etter at det ble bygget bro og molo ut til Tautra har rev, mink og mår tatt seg ut til øya og gjort betydelige inngrep i fuglebestanden. Moloen har også påvirket strømforholdene i det grunne sundet mellom Tautra og fastlandet, og derved endret grunn- og næringsforholdene for dykkender. I 2003 ble det laget åpning i moloen for å gjenopprette noe av den tidligere strømmen og i tillegg bygd rovdyrsperre på broen.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Common Database on Designated Areas, besøkt 26. juni 2021[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]