Thalia

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Talia»)
Thalia
Musen Thalia på marmorrelieff fra første halvdel av 100-tallet e.Kr.
TrossystemGresk mytologi
ReligionssenterAntikkens Hellas
Originalt navnΘάλεια
ForeldreZevs og Mnemosyne
MakeApollon
BarnKorybanter
AspektKomedie, hyrdediktning
TeksterPseudo-Apollodorus: Bibliotheca
Hesiod: Theogonien
I andre mytologierThalia (romersk mytologi)

Thalia eller Thaleia (gresk: Θαλία eller Θάλεια, «gledesbringende», «blomstrende», fra gammelgresk θάλλειν, thállein; «å blomstre», «å være frodig») er i henhold til gresk mytologi en muse for komedie og hyrdepoesi. I denne konteksten har hennes navn betydningen «blomstrende» ettersom lovprisningene i hennes sanger blomstret gjennom tidene.[1] Hun ble framstilt som en datter av Zevs (himmelguden) og Mnemosyne (personifiseringen av minnet).[2] Hun var den åttende fødte av de ni musene.

I klassisk tid da musene ble gitt særskilte kunstneriske og litterære områder, ble Thalia navngitt som musen for komedieteater og idyllisk poesi. I denne skikkelsen ble portrettert i kunsten med attributtene komediemaske, en hyrdestav og en krans av eføy. Hun ble tenkt som en ung kvinne med et muntert vesen, kronet med en krans av eføy, kledd med støvler og i den ene hånden holdt hun den komiske skuespillerens maske. Mange av hennes statuer framstilte henne også ved å holde et jakthorn og/eller trompet, begge deler ble benyttet for å øke skuespillernes stemmer i antikkens komedier.

I henhold til Pseudo-Apollodorus var hun sammen med Apollon foreldre til korybantene, en gruppe krigere som danset og sang, og dyrket den frygiske gudinnen Kybele.[3] Andre kilder har imidlertid gitt korybantene andre foreldre.[4]

Annen bruk av navnet Thalia[rediger | rediger kilde]

Musene[rediger | rediger kilde]

De ni muser er:

Galleri[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Thalia» Theoi Project
  2. ^ Hesiod: Theogonien 77.
  3. ^ Pseudo-Apollodorus: Bibliotheca 1.3.4
  4. ^ James Frazers note om avsnittet i Bibliotheca.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]