Taktisk båtskvadron

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Taktisk båtskvadron
TBSheraldisk.jpg
Basisdata
Aktiv: 2004– dags dato
Land: Norge
Overordnet enhet: Marinens Jegervåpen Kysteskadren Sjøforsvaret
Type: Skvadron
Størrelse: Ca 30
Hovedkvarter: Haakonsvern
Taktisk båtskvadron
Operativt oppdrag:
Rolle: Patruljering, FP, Maritim ISTAR taktisk båtkapasitet for den konvensjonelle delen av MJV.

Taktisk båtskvadron (TBS) er en av fire avdelinger i Marinens Jegervåpen i Sjøforsvaret. Avdelingen ble opprettet som egen avdeling våren 2004 etter å ha blitt skilt ut fra Kystjegerkommandoen. Skvadronen er en profesjonell avdeling, med vernepliktige kun i støttestillinger.

Den er oppsatt med Stridsbåt 90N. Det godt trente mannskapet har et høy aktivitetsnivå og øver i både innland og utland. TBS skal være den konvensjonelle delen av MJV's taktiske båtkapasitet, men driver også med maritim ISTAR, FP og patruljering innenskjærs.

Skvadronen bestod tidligere av to divisjoner, en i Harstad og en i Bergen. Divisjonen i Harstad ble nedlagt og skvadronen ble samlet på Haakonsvern i Bergen. Forsvaret har flere SB90-er, men skvadronen opererer kun et fåtall om gangen.

Besetningen består av en skipssjef, en nestkommanderende, en skytter og en maskinist.

TBS var en del av NATOs stående amfibiestyrke, NRF12, sammen med MDK og KJK.

I 2010 støttet TBS Helse Nord-Norge med fire fartøy for å styrke ambulanseberedskapen i forbindelse med at asken fra Island skapte problemer for Luftambulansen.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

militæravdelingsstubbDenne militæravdelingsrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.