Taktisk båtskvadron

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Taktisk båtskvadron
TBSheraldisk.jpg
Basisdata
Aktiv:2004–
Land:Norge
Overordnet enhet:Marinens jegervåpen
Type:Skvadron
Størrelse:Ca. 30[trenger referanse]
Hovedkvarter:Haakonsvern orlogsstasjon
Taktisk båtskvadron
Operativt oppdrag:
Rolle:Patruljering, styrkebeskyttelse, ISTAR, taktisk båtkapasitet for den konvensjonelle delen av MJV.

Taktisk båtskvadron (TBS) er en av fire avdelinger i Marinens jegervåpen (MJV) i Sjøforsvaret. TBS ble opprettet som egen avdeling våren 2004 etter å ha blitt skilt ut fra Kystjegerkommandoen. Skvadronen er en profesjonell avdeling, med vernepliktige kun i støttestillinger.[trenger referanse]

Avdelingen er oppsatt med Stridsbåt 90N. Mannskapet har et høy aktivitetsnivå og øver i både innland og utland.[trenger referanse] TBS skal være den konvensjonelle delen av MJVs taktiske båtkapasitet, men driver også med maritim ISTAR, styrkebeskyttelse og patruljering innenskjærs.

Skvadronen bestod tidligere[når?] av to divisjoner, en i Harstad og en i Bergen. Divisjonen i Harstad ble nedlagt og skvadronen ble samlet på Haakonsvern orlogsstasjon i Bergen. Forsvaret har flere Stridsbåt 90N, men skvadronen opererer kun et fåtall om gangen. Besetningen består av en skipssjef, en nestkommanderende, en skytter og en maskinist.

TBS var en del av NATOs stående amfibiestyrke, NRF12, sammen med Minedykkerkommandoen og Kystjegerkommandoen.

I 2010 støttet TBS Helse Nord med fire fartøyer for å styrke ambulanseberedskapen i forbindelse med at asken fra Island skapte problemer for Luftambulansetjenesten.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]