Hopp til innhold

Taken 3

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Taken 3
Generell informasjon
SjangerAction / Thriller
Utgivelsesår2014
Prod.landFrankrike
Lengde1 t. 49 min.
SpråkEngelsk
Aldersgrense15 (Norge)
Bak kamera
RegiOlivier Megaton
ProdusentLuc Besson
ManusforfatterLuc Besson
Robert Mark Kamen
MusikkNathaniel Méchaly
Foran kamera
MedvirkendeLiam Neeson
Forest Whitaker
Famke Janssen
Maggie Grace
Dougray Scott
Sam Spruell
Leland Orser
Annen informasjon
Prod.selskapEuropaCorp
Premiere16. desember 2014 (Tyskland)
9. januar 2015 (USA)
Eksterne lenker
Offisielt nettsted
Liam Neeson har en sentral rolle

Taken 3 er en engelskspråklig fransk actionfilm fra 2014 regissert av Olivier Megaton, og manus ble skrevet av Luc Besson og Robert Mark Kamen. Hovedrollene spilles av blant andre Liam Neeson, Forest Whitaker, Maggie Grace og Famke Janssen.

Dette er den tredje og siste filmen i Taken-trilogien, der de to første er Taken (2008) og Taken 2 (2012).

Sammendrag[rediger | rediger kilde]

Den tidligere hemmelige agenten Bryan Mills er i Los Angeles og besøker sin datter, som nettopp har oppdaget at hun er gravid. Etterpå inviterer han sin ekskone, Lenore, til middag. Selv om hun først takker nei, så dukker hun opp likevel og begynner å snakke om sine ekteskapelige problemer med sin nåværende ektemann, Stuart. Hun indikerer også at hun egentlig har lyst til å være sammen med Bryan, som føler det på samme måte. Men han sier at hun må finne ut av ekteskapet med Stuart først. Senere får Bryan besøk av Stuart som ber ham holde seg unna Lenore, fordi Stuart er redd for at hun kommer til å forlate ham til fordel for Bryan. Bryan går motvillig med på dette.

Neste morgen får Bryan en tekstmelding fra Lenore som spør om hun kan komme til ham for å spise frokost. Bryan går en rask tur til butikken før hun skal komme. Men da han kommer tilbake til leiligheten sin, oppdager han den livløse kroppen hennes på soverommet sitt. Politiet dukker opp umiddelbart, på grunn av ett anonymt nødanrop. De prøver å arrestere Bryan, som motsetter seg arrest og han stikker av fra politiet. I mellomtiden blir inspektør Frank Dotzler (Forest Whitaker) raskt klar over Bryans bakgrunn som hemmelig agent og spion, og han setter i gang en intens menneskejakt over hele byen for å få tak i ham.

Bryan gjemmer seg i et hemmelig safe-hus som bare han vet om, og som er utstyrt med våpen og overvåkningsutstyr. Han undersøker hvor Lenore var og hvem hun snakket med før hun døde, og oppdager at hun hadde blitt bortført fra en avsidesliggende bensinstasjon. Videoopptak fra bensinstasjonen viser at hun ble tatt med i en varebil av uidentifiserte menn med unike tatoveringer på armene. Politiet dukker opp og arresterer ham. Men underveis til politistasjonen kommer Bryan seg løs, kaprer politibilen, og stikker av. Bryan kontakter datteren Kim under Lenores begravelse via hans tidligere hemmelige kolleger og venner, og han instruerer henne om å opprettholde sitt daglige liv.

Bryan klarer etterhvert å få datteren på tomannshånd, og han oppdager at hun blir overvåket av etterforsker Dotzler. Bryan forteller Kim at han leter etter den virkelige morderen. Hun forteller ham at Stuart er redd, og at han har leid inn livvakter for å beskytte seg selv. Bryan følger etter Stuart, men han blir overfalt og forfulgt av en SUV. Bilen hans blir skjøvet over kanten på et stup. Bryan overlever, stjeler en annen bil, følger etter angriperne og dreper dem. Deretter bortfører han og avhører Stuart som innrømmer at hans manglende evne til å betale tilbake gjeld til en tidligere forretningspartner og sovjetisk Spetsnaz-agent, Oleg Malankov, var grunnen til at Lenore ble drept, og at han ga opp Bryans identitet til Malankov ut av sjalusi.

Med hjelp fra sine tidligere kollegaer og venner. samt en veldig nervøs Stuart, kommer Bryan seg frem til et tungt sikret penthouse eid av Malankov. Bryan dreper livvaktene til Malankov, og etter en intens skuddveksling og brutal slåsskamp avslører en dødelig såret Malankov at Stuart lurte dem begge. Stuart planla drapet på Lenore og at Bryan skulle få skylden, fordi Stuart ville ha livsforsikringen etter Lenore. Bryan dreper Malankov, og i mellomtiden skyter Stuart en av Bryans venner. Etterpå bortfører han Kim, og han planlegger å flykte med alle pengene.

Med politiet like i hælene, kommer Bryan til en flyplass i Malankovs porsche i det Stuart gjør seg klar til takeoff. Etter å ha ødelagt landingsunderstellet og hindret flyet i å ta av, stopper Bryan for å hjelpe Kim løs. Bryan velger å ikke drepe Stuart, men gjør det klart for ham at dersom Stuart prøver å unnslippe politiet eller domstolene så vil Bryan komme og ta livet av ham. Dotzler og politiet dukker opp for å arrestere Stuart. Kort tid senere forteller Kim og kjæresten hennes at hvis deres ufødte barn blir en jente, så vil de å kalle henne "Lenore" etter Kims mor. Bryan smiler og sier: "det ville hun ha satt pris på".

Medvirkende[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]