Hopp til innhold

Taken

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Taken
Generell informasjon
SjangerAction
Thriller
Utgivelsesår2008
Prod.landFransk
Lengde93 min.
SpråkEngelsk
Bak kamera
RegiPierre Morel
ProdusentLuc Besson
ManusforfatterLuc Besson
Robert Mark Kamen
MusikkNathaniel Méchaly
SjeffotografMichel Abramowicz
KlippFrédéric Thoraval
Foran kamera
MedvirkendeLiam Neeson
Maggie Grace
Famke Janssen
Xander Berkeley
Katie Cassidy
Annen informasjon
Filmformat2,35:1
Prod.selskapEuropa Corp.
M6 Films
Grive Productions
Eksterne lenker
Offisielt nettsted

Taken er en fransk, engelskspråklig actionthriller fra 2008. Filmen er regissert av Pierre Morel, skrevet av Luc Besson og Robert Mark Kamen og produsert av Besson. Liam Neeson spiller hovedrollen som tidligere CIA-agent Bryan Mills.

Den ble etterfulgt av Taken 2 (2012).

Handling[rediger | rediger kilde]

Bryan Mills (Liam Neeson) er en middelaldrende, skilt mann som sluttet i CIA for å være nær datteren Kim (Maggie Grace), som bor sammen med moren Lenore (Famke Janssen) og stefaren Stuart (Xander Berkeley) i California. Kim og hennes venninne Amanda overtaler Bryan til å la dem dra til Paris, til tross for hans motvillighet. Men det viser seg at menneskehandel av amerikanske tenåringsjenter foregår i Europa, og Kim og Amanda blir kidnappet. Etter å ha snakket kort med kidnapperen som informerer ham om at Kim vil dø om 96 timer, setter Bryan øyeblikkelig kurs for Paris, ikke bare med sikte på å redde datteren - men også å drepe bakmennene for hva de har gjort mot henne.

Rolleliste[rediger | rediger kilde]

Trivia[rediger | rediger kilde]

  • I filmen er Katie Cassidys karakter Amanda 19 år gammel, mens Maggie Graces karakter Kim er 17. I virkeligheten er Grace tre år eldre enn Cassidy.

Oppfølger[rediger | rediger kilde]

Det er bestemt[når?] at filmen får en oppfølger, Taken 2, som kommer høsten 2013.[trenger referanse] Liam Neeson, Maggie Grace, Famke Janssen og Leland Orser returnerer alle i sine karakterer, mens Rade Serbedzija spiller den nye antagonisten i filmserien. Olivier Megaton overtar regien fra Pierre Morel, mens Luc Besson og Robert Mark Kamen igjen skriver manus og Besson igjen trer inn som produsent.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]