Hopp til innhold

Take the "A" Train

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

«Take the "A" Train» er en amerikansk jazzsang med melodi av Billy Strayhorn og tekst av Joya Sherill. Den ble signaturmelodien til Duke Ellingtons orkester.

Bruken av Strayhorns komposisjon som signaturmelodi ble nødvenddiggjort av en avgjørelse fattet av ASCAP i 1940. Da ASCAP økte sin lisensavgift for kringkastingsbruk kunne ASCAPs medlemmer, deriblant Ellington, ikke lenger spille sine komposisjoner på radio, siden mesteparten av musikken på den tiden ble spilt live på radio.

Ellington henvendte seg til Strayhorn og sønnen Mercer som var registrert hos ASCAP-konkurrenten BMI for «to write a whole new book for the band», som Mercer erindret.

15. januar 1941 spilte Duke Ellington and his Orchestra inn «Take the "A" Train» i RCA Victors innspillingsstudio i Hollywood. Den kom inn på poplisten i juni og lår der i syv uker med en ellevteplass som beste resultat. I 1943 kom den på listen igjen og lå på en nittendeplass i én uke.

Glenn Miller and His Orchestra spilte inn sin versjon i Hollywood 28. mai 1941. Den ble utgitt på 78-platene Bluebird B 11187B[1], HMV DB 5829 og på HMV A.L. 2837 (i Norge).

I 1999 inkluderte National Public Radio «Take the "A" Train» i betegnelsen NPR 100, hvor NPRs musikkutgivere har sammenstilt det de anså for å være de hundre viktigste amerikanske komposisjonene på 1900-tallet.[2]

Sangen handler om Linje A på New Yorks undergrunnsbane som går gjennom New York City fra østre Brooklyn og passerer Harlem på sin vei til nordlige Manhattan.

Norsk versjon[rediger | rediger kilde]

Lillebjørn Nilsen har skrevet en norsk tekst. På norsk bærer den tittelen «Dra med Krøderbanen». Den ble utgitt av Ballade!LP-platen Ekstranummer (Nor-Disc NORLP 405) i 1980. Produsent var Pete Knutsen.[3]

Ballade! fremførte «Dra med Krøderbanen» i NRK programmet Mer Ballade som ble sendt 30. august 1980.[4]

Referanser[rediger | rediger kilde]