Takbīr

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Allahu akbarAllah er størst») skrevet med arabisk skriftarabisk og med latinske bokstaverengelsk.

Allahu akbar (arabisk الله أكبر), eller takbīr (تَكْبِير) som frasen kalles på arabisk, betyr «Allah er størst», dvs. muslimenes gud er størst. Takbir er et viktig muslimsk uttrykk og symbol som blir brukt i formelle og uformelle situasjoner.

Bruk[rediger | rediger kilde]

«Allahu akbar» brukes av muslimer som uttrykk for at mennesker skal underkaste seg Allah. Frasen inngår i adhan, muezzinens bønnerop, altså innkalling til islamsk bønn, og i iqama, anmodningen om begynne å be. Uttrykket benyttes også i mer hverdagslige situasjoner.

Greg Mortenson ble hilset av sin medhjelper etter et forsøk på å bestige fjellet K2 med «Allah Akbar! Velsignet være Allah – du lever fortsatt!»[1] Samtidig passer enkelte muslimer seg for å si ordene på ureine steder som toaletter og søppelplasser.

Under Den iranske revolusjonen i 1979 var «Allahu akbar» et viktig protestsymbol som ble ropt fra hustak om kveldene. Det kom tilbake som protestrop i forbindelse med det omstridte presidentvalget i landet i 2009.

«Allahu akbar» er vanlig motiv i arabisk kalligrafi og har blitt brukt som dekor på en rekke flagg gjennom tidene. I dag (2011) pryder uttrykket det afghanske, irakiske og iranske flagget.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Mortenson, Greg, og Relin, David Oliver, Three cups of tea: one man's mission to fight terrorism and build nations—one school at a time side 20, Forlag, Viking, 2006, ISBN 0-670-03482-7, 9780670034826

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]