Waziristan

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Waziristans flagg
Waziristans plassering i Pakistan

Waziristan (Pashtu: وزیرستان, «Wazirernes land») er en fjellregion i det nordvestlige Pakistan, på grensen til Afghanistan, med et areal på omkring 11.585 km². Det er en del av Pakistans føderalt administrerte stammeområder, og betraktes dermed som utenfor landets fire provinser.

Waziristan dekker området vest og sørvest for Peshawar, mellom Tochi-elven mot nord og Gomal-elven mod sør. Khyber Pakhtunkhwa ligger rett øst for Waziristan. Området var et uavhengig stammeområde inntil 1893, utenfor Det britiske imperiet og Afghanistan. Stammenes angrep på det britiskstyrte territoriet var et konstant problem for britene,[1] noe som førte til gjentatte straffeekspedisjoner mellom 1860 og 1945. Området ble en del av Pakistan i 1947.

Av administrative grunner er Waziristan delt i to agenturer; Nord-Waziristan og Sør -Waziristan, med et beregnet befolkningstall pr. 1998 på henholdsvis 361.246 og 429.841. De to delene har helt ulik karakterer, selv om begge stammer er undergrupper av Wazirstammen og snakker et felles Waziri-språk. De er kjent som et krigerfolk, og er kjent for sine gjentatte blodfeider.

Wazirstammerne er inndelt i understammer styrt av landsbyenes eldste, som møtes i stammerådet Loya Jirga. Sosialt og religiøst betraktet er Waziristan et ekstremt konservativt område. Kvinner voktes omhyggelig, og hvert hjem må ha en mann i spissen. Samholdet innenfor stammen holdes også sterkt ved hjelp av de såkalte Kollektive Ansvarslover innenfor Grense-lovovertredelses-regulativet.

Tilstedeværelsen av Taliban i området har vært gjenstand for internasjonal bekymring, særlig etter starten av krigen i Afghanistan i 2001.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Lawson, Alastair (21. april 2008). «Why Britons walked warily in Waziristan». BBC News. BBC. Besøkt 21. april 2008.