Tachinus

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Tachinus
Tachinus signatus, trolig den vanligste arten i Norge
Nomenklatur
Tachinus
Gravenhorst, 1802
Klassifikasjon
RikeDyr
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenBiller
FamilieKortvinger
UnderfamilieDråpekortvinger
Økologi
Antall arter: 156, 14 arter funnet i Norge, 32 i Europa
Utbredelse: Holarktis, Sørøst-Asia
Inndelt i

Tachinus er en slekt av biller som hører til underfamilien dråpekortvinger (Tachyporinae) i den store familien kortvinger (Staphylinidae). De er middelsstore, glatte og blanke, svarte biller med et stort og bredt brystskjold (pronotum) og et forholdsvis lite, rundt hode.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Middelsstore (5-12 millimeter), litt brede, svarte og blanke kortvinger. Kroppen er blank og glatt, ofte med fin mikroskupltur, men nesten helt uten hår og tydelig punktering. Dekkvingene kan være rødbrune eller ha gule flekker, og pronotum har ofte gul kant, ellers er de svarte. Hodet er forholdsvis lite og holdet gjerne litt nedbøyd slik at det ofte såvidt er synlig foran pronotum. Antennene er forholdsvis lange, uten tydelige børster, litt tykkere mot spissen, men ikke kølleformede. Pronotum er hvelvet, nær halvsirkelformet sett ovenfra, uten påfallende børster. Dekkvingene er hårløse, men kan være litt matte på grunn av markert mikroskulptur. Bakkroppen er mer eller mindre jevnt avsmalnende bakover, i alle fall de bakerste leddene har noen lange og kraftige børster ved bakhjørnet. De bakerste rygg- og bukleddene varierer mye i formen og gir nyttige karakterer for å skille både kjønn og arter. Beina er middels lange, vanligvis rødlige på farge.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Tachinus-artene er særlig knyttet til gjødsel og er derfor vanlige der det beiter husdyr. De lever ikke av selve gjødselen, men av andre insekter, særlig fluelarver, som lever der. De flyr godt og kan ofte påtreffes flygende. Noen arter er vanlige i skog, men mange finnes først og fremst i kulturlandskapet.

Systematisk oversikt / norske arter[rediger | rediger kilde]

Det er beskrevet vel 150 arter totalt.

Treliste

Liste over arter som ikke forekommer i Norge[rediger | rediger kilde]

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Silfverberg, H. 1992. Enumeratio Coleopterorum Fennoscandiae, Daniae et Baltiae (Liste over Nordens biller). Helsinki.
  • Fauna Europaea (2011) Fauna Europaea Web Service Version 2.4. Utbredelsesdatabase for europeiske dyr. [1] Arkivert 2. juni 2017 hos Wayback Machine.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]