Synnøve Svabø

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Synnøve Svabø
Født22. sep. 1968Rediger på Wikidata (55 år)
Sunnmøre
BeskjeftigelseArrangementvert Rediger på Wikidata
NasjonalitetNorge

Synnøve Svabø (født 22. september 1968Sunnmøre) er en norsk journalist og programleder på TV og radio. Hun startet sin karriere som journalist i radioprogrammene Nitimen og Reiseradioen før hun begynte på Høgskulen i Volda. Senere begynte hun i P3 som utereporter i XS og XL. Hun har vært reporter og programleder for en rekke TV-programmer, i hovedsak hos NRK. Hun er i 2021 programleder i Nitimen.

Karriere[rediger | rediger kilde]

Svabø er utdannet journalist fra Høgskulen i Volda i 1992 og ble samme år ansatt i NRK. Hun var først å se som stuntreporter i Petter Nomes TV-serie Rondo høsten 1994 og våren 1995. I 19951996-sesongen hadde hun rollen som den innovative og impulsive programlederen i underholdningsserien Baluba på NRK-TV. Deretter ble hun en av de mest benyttede programledere på kanalens underholdningsprogram. Etter en periode i TV 2 fra 1999 til 2001 kom hun tilbake som programleder i NRK i 2003 og var blant annet programleder i underholdningsserien På tråden med Synnøve (2006).

I 2009 var hun NRKs kommentator i finalen og semifinalene i Eurovision Song Contest 2009. Hennes stil medførte tildels sterke reaksjoner fra deler av det norske publikum som mente hun førte en «frekk» og «vulgær» tone i programmet, og at hun snakket for mye under poengoppramsingen. NRKs publikumsservice mottok rekordmange klager fra sinte seere etter hennes opptreden.[1] Blant disse var også lederen for Kringkastingsrådet i NRK, Kjellaug Nakkim.[2]

Privatliv[rediger | rediger kilde]

Hun er født på Sunnmøre, men vokste opp på Østlandet, er gift med Stein Olav Lervik og har to barn. Hun er kusine til journalisten Terje Svabø.

TV-opptredener[rediger | rediger kilde]

Film[rediger | rediger kilde]

PC-spill[rediger | rediger kilde]

Radio[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Wikiquote: Synnøve Svabø – sitater