Symon Petljura

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Viktor Jusjtsjenko ved Simon Petliuras grav i 2005 på Montparnassekirkegården

Symon Vasyljovytsj Petljura (ukrainsk: Симон Васильович Петлюра), født 10. maijul./ 22. mai 1879greg. i Poltava, Det russiske keiserrike, død 25. mai 1926 i Paris, Frankrike) var en ukrainsk politiker, utgiver, forfatter og journalist.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Symon Petljura var sønn av bykosakker i Poltava. Denne herkomst gav han et bedre utgangspunkt enn de i det store og hele rettsløse bøndene hadde, og det ble slik mulig for ham å studere. Hans foreldre ville at han skulle bli ortodoks prest.

Under sine år 1895 til 1901 i det russisk-ortodokse presteseminare i Poltava sluttet Petljura seg til det hemmelige selskap Hromada (1898). Dette medlemskapet ble ikke oppdaget før i 1901, og da ble han utvist.

Politisk arbeide[rediger | rediger kilde]

Petljura var i 1905 med på å grunnlegge det ukrainske arbeiderparti. Han flyktet i eksil på grunn av sin deltakelse i den ukrainske revolusjonære bevegelsen. Men han vendte tilbake til Det russiske keiserriket etter 1905-revolusjonen.

Han var utgiver av tidsskriftene Slovo og Ukrajinskaja Zjysn mellom 1905 og 1909.

Da Den ukrainske folkerepublikk ble opprettet i juni 1917, ble han republikkens første krigsminister og deltok personlig i den russiske borgerkrigen i kampen mot bolsjevikene.

Men så rykket tyske styrker inn. Under Tysklands okkupasjon av Ukraina i 1918 ble Petljura leder i den all-ukrainske landsunionen. Samme år ble han utnevnt til leder for opprørshæren mot tyskerne, og senere mot både bolsjevikene og Den hvite armé. I 1919 ble han skjøvet tilbake av Anton Denikins hvite armé.

President[rediger | rediger kilde]

Petljura overtok som president etter at Volodimir Vinnitsjenko trakk seg 11. februar 1919, som følge av at Vinnitsjenko ikke hadde klart å skape enighet innen innen regjeringen. Petljuras styre var preget av et ukrainsk nasjonalt patos, men denne ble kombinert med antisemittisme og pogromer. Kampen mot flere fiender samtidig tvang Petlura å trekke seg tilbake til Polen i 1920.

Han ble senere myrdet av den jødiske anarkisten Sholom Schwartzbard, sannsynligvis som en hevn for de pogromene Petliura var ansvarlig for.

UkrainaDenne Ukraina- og politikerrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull. Du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide eller endre den.