Symfoni nr. 36 (Mozart)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Symfoni nr. 36 i C-dur
KV 425
Symfoni av Wolfgang Amadeus Mozart
PeriodeWienerklassisismen
Komponert1783
Urfremføring4. november 1783
Typisk lengde31:17
Satser/akter4

Symfoni nr. 36 i C-dur, KV 425, (kjent som Linz-symfonien) er en av Wolfgang Amadeus Mozarts mest spilte symfonier. Verket ble skrevet sent i 1783.

Denne symfonien er skrevet for et mindre orkester. 1 og 2 fiolin, bratsj, cello, kontrabass, trompet, obo, fagott og pauker. Denne symfonien blir kalt "Linz" fordi Mozart og hans hustru, Constanse, skulle ut og reise fra Vien til Salzburg. På veien besøkte de en baron i Linz. Baronen var en stor beundrer av Mozart, han spurte derfor om Mozart kunne skrive et stykke for orkesteret hans, og denne konserten skulle fremføres om 5 dager. Mozart sa at dette var greit, men han kunne ikke ha med fløyter, fordi de ikke hadde fløyter i orkesteret i Linz. Derfor skrev han for trompet i stedet. Denne symfonien ble skrevet på 4 dager og fremført dag 5! Symfonien varer i 30 min og består at 4 satser.

Struktur[rediger | rediger kilde]

Symfonien er skrevet for 2 oboer, 2 fagotter, 2 valthorn, 2 trompeter, pauke og strykere. Den er bygget opp på klassisk vis slik:

  1. AdagioAllegro spiritoso
  2. Andante
  3. Menuetto
  4. Finale (Presto)

Første og siste sats er på formen sonate.

Mozarts neste symfoni er Symfoni nr. 38. Verket kjent som Symfoni nr. 37 er faktisk for en stor del komponert av Michael Haydn.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]