Mozarteum

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Mozarteum
Grunnlagt1841
BeliggenhetSalzburg
Studenter1 804 (28. februar 2017)[1]
MedlemskapEuropean University Association[2]
Austrian Academic Library Consortium (2023)[3]
Nettstedhttp://www.uni-mozarteum.at/
Kart
Mozarteum
47°48′14″N 13°02′36″Ø

Mozarteum på et postkort fra 1935
Scenen i den store konsertsalen, som også er en arena under Festspillene i Salzburg

Mozarteum eller Universität Mozarteum Salzburg, opprinnelig Dommusikverein und Mozarteum er et universitet i Salzburg innen musikkfag dedikert landets og byens store musikalske sønn Wolfgang Amadeus Mozart. Institusjonen inneholder også samling av dokumenter relatert til Mozart.

I dag er virksomheten delt i tre deler:

Universität Mozarteum[rediger | rediger kilde]

Dette het opprinnelig Öffentliche Musikschule Mozarteum, og ble i 1914 anerkjent som musikkonservatorium og slik ble en institusjon på universitetsnivå. Etter å ha hatt flere offisielle navn, fikk den dagens navn Universität Mozarteum Salzburg i 1998. Det gir undervisning innenfor instrumentgrupper som strykeinstrumenter, blåseinstrumenter, strengeinstrumenter og slagverkinstrumenter, i konsertfag og musikkpedagogikk. I tillegg er det utdannelse for skuespillere.

Internationale Stiftung Mozarteum[rediger | rediger kilde]

I tilknytning til musikkskolen, ble det i 1880 dannet en internasjonal forskningsstiftelse. Denne skal i tillegg til musikkvitenskapelig forskning også sørge for en forbindelse mellom arven fra Mozart og til samtidsmusikken.

Stiftelsen har tre kjerneområder: arrangere konserter, museumsvirksomhet (knyttet til Mozarts fødested og bolig) og vitenskapelig forskning (knyttet til alle Mozarts rundt 300 etterlatte håndskrifter).

Mozarteum Orchester Salzburg[rediger | rediger kilde]

Mozarteum Orchester Salzburg er byens og delstaten Salzburgs symfoniorkester. Forgjengeren til dette var opprinnelig Dommusikverein und Mozarteum som ble grunnlagt i 1841 blant annet med sterk medvirkning av Mozarts enke Constanze Weber Mozart. Dette var et orkester for studentene ved musikkskolen, og fikk i 1908 dagens navn.

I 1939 ble den sterke tilknytningen til skolevirksomheten myket opp, og orkesteret ble et profesjonelt orkester. Den norske fløytisten Alf Andersen var i en perioden på 1950-tallet ansatt i orkesteret. Siden høsten 2004 har briten Ivor Bolton var orkesterets dirigent, og blant andre har Trevor Pinnock vært gjestedirigent.

Noen tidligere kjente studenter[rediger | rediger kilde]

Norske

Mottakere av hederstegn (utvalg)[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]