Sylvester Sivertson

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Sylvester Sivertson
Født12. sep. 1809Rediger på Wikidata
Død6. des. 1847[1]Rediger på Wikidata (38 år)
BeskjeftigelseRedaktør, lyriker Rediger på Wikidata
NasjonalitetNorge

Sylvester Sivertson (født 12. september 1809 i Skjåk, død 6. desember 1847 i Drammen) var en norsk dikter og redaktør.

Liv[rediger | rediger kilde]

Han var sønn av bonden Syver Sylfestsen og Anne Olsdatter Hørven (nå: Hyrve i Skjåk). Faren var en streng haugianer, og sønnen kom også til å utgi et verk om haugianismens historie (1833). Den første utdannelse ble gitt ham av stortingsmann og kirkesanger Lars Jensen fra Hedemarken. Omkring 1828 kom han til Trondheim, hvor han begynte i handelslære hos kjøpmann Ole H. Dahl, men han fant fort ut at dette yrket ikke passet ham, og ved blant andre stortingsmann Michel Grendahls hjelp fikk han råd til å studere. Så fikk han undervisning hos sogneprest N. B. Flood i Kvikne og hos adjunkt A. H. Kaurin i Trondheim, og kunne i 1835 ta artium med haud.

Samme år begynte han å publisere dikt i avisene og å ta del i offentlig diskusjon, blant annet med et anonymt innlegg i «Demringsfeiden». Fra nå av til sin død levde han av sin penn. I Kristiania var han formann i Studentersamfundet, og medarbeider i «Statsborgeren». Senere var han redaktør for «Lillehammer Tilskuer (1841–42) og «Drammens Adresseefterretninger» (1845–47).

Diktergjerning[rediger | rediger kilde]

Som dikter foretok Syvertson en oversettelse av Tegnérs Svea (1835), og offentliggjordet en rekke dikt under pseudonymet «Urdsongis». Etter hans død lot broren Ole Sivertson i 1848 trykke et utvalg av diktene sammen med en biografi over dikteren. Han huskes kanskje best for sine dikt om Polens sak: «Polonia», «Grevinde Platers Kampsang» og «Grevinde Platers Kampbøn».

Trivia[rediger | rediger kilde]

Sylvester Sivertson har fått «Sylvester Sivertsons gate» i Trondheim oppkalt etter seg.

Verker[rediger | rediger kilde]

  • Haugianismen, dens Historie og Væsen (1833)
  • Udvalgte Digte af Silvester Syvertson (1848)

Oversettelser[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Norsk biografisk leksikon, oppført som Eig. Sylfæst Sivertson, Norsk biografisk leksikon ID Sylvester_Sivertson, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Sylvester Sivertson – originaltekster av og om forfatteren fra Wikikilden