Sven Arntzen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Sven Arntzen
Sven Arntzen.jpg
Født4. april 1897[1]Rediger på Wikidata
Død27. november 1976[1]Rediger på Wikidata (79 år)
Gravlagt Vestre gravlundRediger på Wikidata
Barn Andreas ArntzenRediger på Wikidata
Utdannet ved Universitetet i OsloRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Jurist, dommerRediger på Wikidata
Nasjonalitet NorgeRediger på Wikidata
Utmerkelser DeltagermedaljenRediger på Wikidata

Sven Arntzen (født 4. april 1897, død 27. november 1976) var en norsk advokat, for ettertiden mest kjent for sin rolle under landssvikoppgjøret etter frigjøringen av Norge i 1945.

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Han spilte en sentral rolle i motstandskampen under den annen verdenskrig. Artzen var medlem av Milorgs miliitære råd som sjef for Hjemmefrontens politiorganisasjon. Vinteren 1945 deltok han i møter i Oslo med rikspolitisjef Andreas Aulie som hadde kommet fra Storbritannia over Sverige. Møtene dreide seg om politiets beredskap og forberedning av landssvikoppgjøret.[2] Arntzen ble konstituert som Riksadvokat i første del av landssvikoppgjøret fra 1945 til 1946.

Sven Arntzen var tippoldebarn av Andreas Arntzen. Han giftet seg i 1922 med Ellinor Bergfeldt, og i samme år begynte han sin karriere som advokat i Oslo, noe som varte helt til hans død i 1976. I 1927 avla han prøven for Høyesterett. Advokatvirksomheten ble kun avbrutt av et studieopphold i Frankrike i 1922-1924, og da han var konstituert som riksadvokat i 1945-1946.[3] Sven Arntzen er far til Andreas Arntzen og farfar til Wenche Elizabeth Arntzen.[4]

Saken Fanebust[rediger | rediger kilde]

Toralv Fanebust hevdet i sitt blad §100 i en artikkel 10. oktober 1946 at den nylig avgåtte riksadvokat Sven Arntzen var skyldig i grovt uaktsomt angiveri. Toralv Fanebust ble dømt for injurier for sine dokumenterte påstander den gangen, men også forhindret på ulik vis å få publisert sine dokumenter. Det angivelige uaktsomme angiveriet tar utgangspunkt i at Arntzen som advokat i et skilsmisseoppgjør under krigen, varslet politiet om at ektemannen planla å flykte fra Norge for å unndra forpliktelser som følge av skilsmissen. Det Arntzen ikke øyensynlig var klar over, var at ektemannen var motstandsmann. Arrestasjonen av ektemannen medførte at motstandsgruppen XU i Oslo ble rullet opp av tyskerne og 60-70 personer ble arrestert som følger. Det hører med til historien at Sven Arntzen trakk seg som riksadvokat kort tid etter, i 1946.[5]

Utmerkelser[rediger | rediger kilde]

Arntzen ble hedret med kommandørkorset med stjerne av St. Olavs Orden, Deltagermedaljen og Storbritannias King's Medal for Courage in the Cause of Freedom.

Utmerkelser
St Olavs Orden kommandør med stjerne stripe.svg
St Olavs Orden kommandør med stjerne
Deltagermedaljen stripe.svg
Deltagermedaljen
King's Medal for Courage in the Cause of Freedom stripe.svg
King's Medal for Courage in the Cause of Freedom

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]