Svartkatten

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Svartkatten
FormatLP
Artist, bandGruppearbeid, Nationaltheatret
Utgitt1971
InnspiltArne Bendiksen Studio
SjangerViser
PlateselskapFlora / Arne Bendiksen
Produsent(er)Svein Erik Børja

Svartkatten er en LP-utgivelse basert på et gruppearbeid ved Nationaltheatret, et teaterstykke med samme navn. Både stykket og plata ble lansert i 1971.

Bakgrunnen for produksjonen var en konkurs ved A/S Vestfos Cellulose desember året før. 250 arbeidere mistet jobben. Mange var eldre arbeidstakere, med små utsikter til ny jobb på Vestfossen. Skuespillere ved teateret engasjerte seg i saken, og laget stykket i samarbeid med oppsagte Vestfos-arbeidere. Svartkatten var en klart politisk produksjon, med brodd både mot det man så som kapitalmakt og pampevelde.

Svartkatten var også et innlegg mot norsk medlemskap i EEC, i forkant av folkeavstemningen i 1972. Royaltyinntektene av albumet gikk til Folkebevegelsen mot EEC og Arbeiderkomiteen mot EEC og dyrtid.

Medvirkende var Frøydis Armand, Veslemøy Haslund, Jan Hårstad, Egil Kapstad, Lars Andreas Larssen, Bjørn Nilsen, Liv Thorsen og Janken Varden. Med på albumet var også Ivar Antonsen, Ditlef Eckhoff, Jan Garbarek, Ole Jacob Hansen, Sigurd Johannessen, Per Løberg, Dag Åkeson Moe og Radka Toneff.

Kjell Kjær og Truls Kwetzinsky sto for cover-designet på LP-en, der motivet var basert på en fane fra Nes arbeiderforening, i sin tid stiftet av Marcus Thrane. Plata ble utgitt med sangtekstene i eget vedlegg.

Sporliste[rediger | rediger kilde]

Side 1[rediger | rediger kilde]

 1. «Vestfossen 1970 - Drammen 1948»
 2. «Drammenselva blues»
 3. «Konkurs»
 4. «Visa om svartkatten - monopolkapitalen»
 5. «Visa om språket»
 6. «Fabrikken - visa om Anders»

Side 2[rediger | rediger kilde]

 1. «Det er ikke deg det er noe galt med»
 2. «Visa om fabrikken»
 3. «Trygge arbeidsplasser»
 4. «EEC»
 5. «Kamp eller kapitulasjon - solidaritetssang»