Suwarrow

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Suwarrow
Satellittbilde av Suwarrow
Geografi
PlasseringStillehavet
ØygruppeCookøyene
Areal 150 km²
Administrasjon
LandCookøyene, New Zealand
Posisjon
Kart
Suwarrow
13°16′09″S 163°06′41″V

Suwarrow (Suvarov) er en av de nordlige øyene i øygruppen Cookøyene.

Suwarrow er en nesten sirkelformet atoll, med kun én åpning, på nordvestsiden. Den består av ca. 25 små-øyer, de fleste svært små. Totalt landområde er bare ca. 2,4 km².

Øya administreres fra Rarotonga, og det bor ingen her fast. Tidvis bor det folk fra andre øyer her, for å sanke kokosnøttkjerner og perleskjell, som det er rikelig av her. Det er også rikelig med fisk i lagunen. Siden øya er så lav, har høye havbølger mange ganger skylt over øya.

Den øya som ligger vest for åpningen i atollen heter «Anchorage Islet», hele Suwarrow er avsatt som et marint naturreservat. Besøkende må søke om tillatelse til å oppholde seg på øya.

Suwarrow ble oppdaget 27. september 1814, av Løytnant Lazareff, kommandør på båten «Suvorov» fra The Russian-American Company. Hans nedtegnelser fra den gang sier at det ikke bodde noen på øya, men at det krydde av krabber, rotter og flokker med fugler her.

Fra oktober 1952 til juni 1954, samt fra april 1960 til desember 1963 bodde Tom Neale alene på denne øya, og skrev etter dette boken «An Island To Oneself», utgitt i 1966.