Susilo Bambang Yudhoyono

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Susilo Bambang Yudhoyono

Susilo Bambang Yudhoyono (født 9. september 1949Java) er en indonesisk politiker. Han var president i Indonesia fra 2004 til 2014.

Utdannelse og militær bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Yudhoyono kommer fra en familie av militære, og valgte selv en militær karriere. Han ble uteksaminert fra den indonesiske krigsskolen i 1973, og fikk en utmerkelse som kullets beste elev.

Etter utdannelsens slutt ble Yudhoyono utplassert i den indonesiske 305. bataljon i Øst-Timor. Det har blitt antydet at han deltok i krigsforbrytelser under den indonesiske okkupasjonen av området, men dette har aldri blitt bevist.

Yudhoyono har i flere perioder utdannet seg i USA. Han har blant annet studert ved the US Command and General Staff College ved Fort Leavenworth i Kansas. Yudhoyono har også tatt en mastergrad i økonomi og ledelse ved Webster University i Missouri.

I 199596 deltok Yudhoyono i FNs fredsbevarende styrker i Bosnia-Hercegovina.

I 2004 tok han en doktorgrad i landsbruksøkonomi.

Politisk karriere[rediger | rediger kilde]

Yudhoyono gav opp sin militære karriere i 2000, og gikk inn i regjeringen til den daværende presidenten Abdurrahman Wahid. Han var i utgangspunktet minister for gruvedrift og energi, men fikk raskt den viktige stillingen som sikkerhetsminister.

I 2001 risikerte president Wahid å bli stilt for rikssrett, og bad derfor Yudhoyono om å erklære unntakstilstand. Da Yudhoyono nekte å gjøre dette måtte han forlate regjeringen.

Etter at Megawati Sukarnoputri ble valgt til president i 2002 fikk Yudhoyono sin gamle stilling tilbake. Etter bombeangrepene på Bali i oktober 2002 ledet han jakten på og arrestasjonen av de mistenkte gjerningsmennene. Yudhoyono fikk skryt av blant annet USA og Australia for sin innsats i «krigen mot terror».

I 2004 vant Yudhoyono presidentvalget. Med 60,87 % av stemmene slo han motkandidaten, den sittende presidenten Megawati Sukarnoputri. Med dette ble Yudhoyono Indonesias første president som ble direkte valgt av velgerne.

Som sin visepresident hadde han Jusuf Kalla.


Forgjenger:
 Megawati Sukarnoputri 
Indonesias president
(2004–2014)
Etterfølger:
 Joko Widodo 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]