Sukkerhuset

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Sukkerhuset
Sukkerhuset1.jpg
Sukkerhuset sett fra Erling Skakkes gate
Beliggenhet
NavnSukkerhuset
AdresseSverres gate 15
StrøkKalvskinnet
KommuneTrondheim
Historiske fakta
Ferdigstilt1754
Bygningsdata
Posisjon
Commons-logo.svg
 Sukkerhuset på Commons

Sukkerhuset i Sverres gate 15 på Kalvskinnet i Trondheim er en av landets eldste bevarte fabrikkbygninger som stod ferdig i 1754. Sukkerhuset ligger med fasade mot Erling Skakkes gate og Leüthenhaven. Her var det sukkerraffineri fra 1754 til midt på 1800-tallet.

Byggets historie[rediger | rediger kilde]

Sukkerhuset på en gouache av Johannes Finne Rosenvinge fra 1820.
Fra Trondheim byarkiv

Initiativtakerne bak byggingen var «Handelskapet» i Trondheim, med lagmann Hans Ulrich Møllmann og rådmann Hans Horneman i spissen. De kjøpte en eiendom med et påstående våningshus, kjent som Schnitlergården oppført i 1729 med fasade mot Sverres gate. I 1851 ble eiendommen solgt til Erich Christian Dahl, som i 1856 etablerte ølbryggeriet E. C. Dahls Bryggeri. Bryggeriet holdt til i bygningen fram til 1984.

Huset ble fredet i 1927 og eies i dag av E. C. Dahls Eiendom (Odd Reitan), og huset brukes i dag (2016) hovedsakelig av NTNU. Sukkerhuset har også et eget serveringssted, Sukkerhuset Kjeller & Scene, som drives av studenter ved NTNU.[1]

Slaveriets innpass i Trondheim[rediger | rediger kilde]

Minneplakett med teksten «Sukkerhuset i Trondhiem opført i aaret 1752»

Produksjonen av raffinert sukker var basert på import av råsukker fra Karibia, særlig fra Dansk Vestindien, nå de amerikanske Jomfruøyene, St. Thomas, St. Jan og St. Croix. Eierne av Sukkerhuset fraktet råsukkeret til Trondheim med egne skip, og i den mest aktive perioden hadde huset egne oppkjøpere på St. Croix. De deltok også i den profitable slavetransporten fra Gullkysten til Karibia. Sukkerproduksjonen på Kalvskinnet førte til at det ble etablert en rekke «sukkerbedrifter» i Trondheim, bl.a. Crystal, Erbe og Nidar.

Byggets arkitektur[rediger | rediger kilde]

Eksteriøret har endret seg lite siden huset ble bygget. Nordsiden av bygget ut mot Erling Skakkes gate (bildet) har en symmetrisk og monumental fasade med innslag av både barokk og rokokko. Interiørmessig har bygningen gjennomgått markante endringer, med unntak av loftsetasjen. Som bryggeri rommet første etasje i murverk produksjonslokalene, mens de øvre etasjene i laft ble brukt til lager av ferdigvare.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Hegard, Tonte, Sukkerhuset, i Fredede hus og anlegg 4 – Sør-Trøndelag, Universitetsforlaget 1986, ISBN 82-00-07134-0
  • Trondhjems Arkitekturforening, red. Helge Solberg (2009). Arkitektur i 1000 år – Arkitekturguide for Trondheim. Trondheim: Tapir Utrykk. s. 70. ISBN 978-82-995433-1-6. 

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]