Odd Reitan

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Odd Reitan
Odd 2.jpg
Født11. september 1951[1]Rediger på Wikidata (69 år)
TrondheimRediger på Wikidata
Barn Ole Robert Reitan, Magnus ReitanRediger på Wikidata
Beskjeftigelse ForretningsdrivendeRediger på Wikidata
Nasjonalitet NorgeRediger på Wikidata

Odd Reitan (født 11. september 1951 i Trondheim) er en norsk forretningsmann og gründer som er mest kjent for å ha startet butikkjeden REMA 1000.

Odd Reitan kaller seg «colonialmajor». Det innebærer at han er adm.dir. og styreleder for morselskapet Reitangruppen AS, og styreformann for alle forretningsområdene. Odd Reitan har vært kjøpmann hele livet. Han har utdannelse fra Norsk Kjøpmannsinstitutt (nå Norges Varehandelshøyskole), og etter eksamen åpnet han sin første forretning i 1972.

Odd Reitan er far til Magnus Reitan og Ole Robert Reitan.

Karriere[rediger | rediger kilde]

Den første dagligvarebutikken i Reitangruppen, O. Reitan Kolonial, ble etablert i Trondheim i 1948 av Margit og Ole Reitan. Deres sønn, Odd Reitan, begynte allerede i ung alder å arbeide i denne butikken og utviklet derigjennom en ambisjon om å bygge opp en større dagligvarekjede basert på et lavpriskonsept. Den første ekspansjonen fant sted i 1972 da Odd Reitan åpnet AS Sjokkpris i Trondheim, noe som senere ble etterfulgt av ytterligere fem butikker i Trondheimsområdet i perioden 1973-1979.

Ideen om å skape noe mer enn en lokal dagligvarekjede ble unnfanget under en europeisk studietur som Ole og Odd Reitan foretok, hvor de for første gang ble presentert for større og mer velutviklede lavpriskjeder. Tilbake i Norge ble erfaringen lagt til grunn for et franchisebasert lavpriskonsept, skreddersydde for det norske markedet. Basert på dette nye konseptet ble den første REMA 1000-butikken åpnet i Trondheim i 1979.

I 2001 ble det gjennomført en fusjon mellom Narvesen ASA og REMA 1000 International AS. Både Narvesen og REMA 1000 International hadde gjennom målrettet og langsiktig satsing opparbeidet seg betydelig markedsposisjoner innen sine respektive segmenter i Norge. Med et solid fotfeste i hjemmemarkedet har nordisk og internasjonal vekst vært ansett som et sentralt satsingsområde for begge selskapene. Fusjonen bidro i stor grad til fellesambisjonen om å danne et norskbasert selskap som kan spille en aktiv rolle i restruktureringen av den nordiske og internasjonale handelsnæringen.

Reitangruppens eiendomsvirksomhet ble etablert i 1977. Siden 1995 har Reitan Eiendom AS vært et rendyrket eiendomsselskap.

Rema har siden 1990-årene vært styrt fra Lade gaard, som Odd Reitan kjøpte fra Trondheim kommune for 12 millioner kroner i 1992.[2]

Annet[rediger | rediger kilde]

Reitan er skilt og har to sønner, Magnus Reitan og Ole Robert Reitan.

Han er kjent som tilhenger av Paul McCartney og Eric Clapton, og spilte selv orgel i popgruppa Mewsick Group fra 1965 til 1966 og deretter i dansebandet Four Jets fra 1967 til 1968.

Diskografi

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Store norske leksikon, Odd Reitan, Odd_Reitan
  2. ^ «Odd Reitan». Dagbladet. 16. juli 2000. Besøkt 8. juli 2008. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]