Sukat

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Skål med tørket sukat

Sukat (av latin sucus, saft) er skallet av en sitrusfrukt (oftest cedrat: Citrus Medica) som er utlutet og kandisert. Skallet av cedrat er særlig godt egnet både fordi det er spesielt tykt, og den indre delen av skallet er ikke like bitter som på andre sitrusfrukter. Etter kandisering blir sukaten enten tørket eller konservert i lake på glass.

Navnet sukat brukes også unntaksvis om andre former for frukt eller røtter som er kandisert.

Navnet «sukat» kan komme av enten latin sucus, «saft», eller det hebraiske סֻכּוֹת, sukkōt siden frukten tradisjonelt inngår i feiringen av denne jødiske høytiden.

Sukat er mye benyttet av krigsgenerasjonen som tilsetning i blant annet den tradisjonelle julekaken. Sukat blir i Norge produsert av Freia, som eies av Mondelēz International.

Sukaten var et kjærkomment og populært innslag i et ellers sparsommelig kosthold i krigsårene, da Hans Claussens fabrikker på Olderneset på Laksevåg var Skandinavias største produsent av sukat med egne pumpeverk og kabler for sjøvann fra stor dybde. Produksjonen var svært plasskrevende. Fruktene til sukat ble kalt «cedrat» på norsk, italiensk cedri. De friske fruktene ble levert bare én gang om året og gjennomgikk deretter 7-8 måneders nøye kontrollert behandling. Etter de første 7-8 månedene var sukaten halvfabrikata som fremdeles krevde daglig pass.[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Hans Claussens sukatfabrikker, Olderneset, Laksevåg, mappe 4212c/1941, A-0155 arkivet etter finansrådmannen, Bergen byarkiv