Cedrat

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
En cedratfrukt

Cedrat (latin Citrus medica) er en sitrusfrukt og tilhører rutefamilien. Den er bedre kjent i Norge som sukatsitron eller søtsitron, og brukes særlig til framstilling av sukat.

Historie[rediger | rediger kilde]

Søtsitronen var den første av sitrusfruktene romerne benyttet. Plinius den eldres Naturalis Historia forteller om treet (HN xii.7) som enkelte kalte Assyreren, mens andre kalte den det Medianske Eple (det generiske gresk-romerske navnet for globøse frukter). I Plinius' tid ble frukten aldri spist (omtrent som idag), men dens intense parfyme ble benyttet som et middel for å holde mygg og slikt på avstand. Fra rundt 200 e.kr ble den brukt i matlaging. Ifølge Plinius ble det gjort flere mislykkede forsøk på å dyrke søtsitronen i potter, for medisinske formål.

Søtsitronen er kjent som etrog (hebraisk: אֶתְרֹג) blant religiøse jøder, som veiver den i luften på en rituell måte som en av «de fire arter» i høytiden sukkót hver høst.

Selv om den østasiatiske sitrusfrukten yuzu (yuja) av og til kalles søtsitron, er dette faktisk en separat art, Citrus junos. Den er mindre god til sukat.